Međimurje Press
EU

Energijom iz baterija prema održivoj budućnosti!

Eurozastupnica Sunčana Glavak ističe važnost baterija za europsku industrijsku konkurentnost i ispunjavanje ambicija Zelenog plana Europske unije.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP), ujedno i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), sudjelovala je u plenarnoj raspravi o baterijama i otpadnim baterijama. One predstavljaju bitan faktor u prelasku na održivu mobilnost i akumuliranje obnovljivih izvora energije te su sastavni dio svakodnevnog života europskih građana. Zastupnici su u raspravi otvorili pitanja održivosti, sigurnosti, označavanja i informiranja oko korištenja baterija.

Osvrnuvši se na povećanje tehnoloških mogućnosti baterija, zastupnica Glavak naglasila je njihovu važnost za energetsku tranziciju Europe u skladu s ciljevima Zelenoga plana.

„Baterije su iznimno važne za europsku industrijsku konkurentnost i ispunjavanje ambicioznog Zelenog plana.  Procjenjuje se da bi se ukupan volumen industrijskih baterija mogao popeti na gotovo 4,4 milijuna tona do 2035. godine u odnosu na 0,7 milijuna tona iz 2020. godine. Izvješće definira zahtjeve za prikupljanje, obradu i recikliranje istrošenih baterija. Tako jačamo funkcioniranje jedinstvenog tržišta, promičemo kružno gospodarstvo te smanjujemo ekološki i društveni utjecaj tijekom svih faza životnog ciklusa baterija“, naglasila je.

Istaknuvši uspjeh hrvatskog poduzetnika i inovatora Mate Rimca čija tvrtka Rimac automobili proizvodi baterije vrhunske kvalitete za najbrži svjetski električni automobil – Neveru, zastupnica Glavak ukazala je na važnost koju će baterije imati u Europi sutrašnjice. Uz to, pohvalila je prepoznavanje važnost financijske potpore koju Europska unija daje inovatorima i onima koji žive zelenu tranziciju.

„Budućnost se već dogodila. Sve će više biti pogonjena energijom skladištenom u baterijama, a na nama je da postavimo zakonodavne temelje koji će ih učiniti ekološki prihvatljivima i ekonomski isplativima“, zaključila je zastupnica Sunčana Glavak.

Snimka govora: https://youtu.be/Mar-1PkqtrE

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja