Međimurje Press
EU

Europski parlament o aktualnoj energetskoj situaciji, minimalnim plaćama i posljedicama klimatskih promjena!

Europski parlament održat će plenarno zasjedanje u Strasbourgu od 12. do 15. rujna na kojem će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP).

Energija – poticati uštedu i korištenje obnovljivih izvora

U ponedjeljak će se raspravljati o zakonu kojim se utvrđuju ciljevi uštede energije u EU-u, a u utorak o energiji iz obnovljivih izvora. Uvođenje obnovljivih izvora energije trebalo bi smanjiti emisije stakleničkih plinova za 16 posto kada je riječ o prometu. Zastupnica Sunčana Glavak zadužena je za rad na izvješćima o smanjenju emisija u zrakoplovstvnom prometu. Glasovanje će uslijediti u srijedu.

Zastupnici će u utorak raspravljati s Vijećem i Komisijom o odgovoru EU-a na porast cijena energije. O rezoluciji će se glasovati na plenarnoj sjednici u listopadu. Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske osigurala je nikad izdašniji paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu vrijedan 21 milijardu kuna koji je prošli četvrtak predstavio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Primjerene minimalne plaće u EU-u

Zastupnici će u utorak raspravljati, a u srijedu glasovati o tome kako riješiti problem siromaštva unatoč zaposlenju te kako povećati životni standard i potaknuti kolektivno pregovaranje.

Stanje Europske unije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu će održati govor o stanju Europske unije u kojem će se osvrnuti na rezultate rada Komisije i buduće planove, posebno kada je riječ o solidarnosti EU-a s Ukrajinom, sankcijama protiv Rusije, trenutačnom povećanju cijena energije te mjerama za osiguravanje opskrbe energijom.

U posljednjih 30 godina zbog krčenja izgubljeno područje površinom veće od EU-a

Sjednica će u ponedjeljak započeti raspravama o Uredbi o krčenju šuma te Novoj strategiji EU-a za šume do 2030., kojom se osigurava održivo gospodarenje europskim šumama. Poduzeća bi trebala osigurati da proizvodi koji dolaze na europsko tržište ne potječu s iskrčenih ili degradiranih zemljišta.

Posljedice klimatskih promjena, utjecaj pandemije na djecu i mlade, kohezijska politika, obraćanje finske premijerke

Zastupnici će u utorak s predstavnicima Europskog vijeća i Europske komisije otvoriti pitanje povećanja napora EU-a u borbi protiv klimatskih promjena koje pogađaju stanovništvo u vidu posljedica suše, požara i drugih ekstremnih vremenskih pojava.

U posljednje dvije pandemijske godine udio djece i mladih koji se suočavaju s problemima mentalnog zdravlja porastao je na 20-25 posto. Zastupnici će u ponedjeljak raspravljati kako je obustava obrazovnih, kulturnih i sportskih aktivnosti te aktivnosti za mlade utjecala na djecu i mladež u EU-u.

U prethodnom sedmogodišnjem financijskom okviru putem kohezijske politike osigurane su potpore za više od 1,4 milijuna poduzeća, pružena je pomoć za 45,5 milijuna osoba prilikom integracije na tržište rada, a BDP u najnerazvijenijim regijama porastao je za do 5 posto. U Europskom će se parlamentu u srijedu raspravljati o izvješću o gospodarskoj, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji u EU-u.

Finska premijerka Sanna Marin u utorak će ujutro iznijeti svoja stajališta o trenutačnoj situaciji u Europi i njezinoj budućnosti u sklopu rasprava o temi „Ovo je Europa”. U prethodnim raspravama sudjelovali su premijeri Estonije, Italije, Irske, Hrvatske i Grčke.

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja