Međimurje Press
EU

Europski parlament o sigurnosti hrane, mentalnom zdravlju i odnosima sa zapadnim Balkanom!

Plenarna sjednica od 17. do 20. listopada održati u Strasbourgu

Globalna sigurnost opskrbe hranom

Zastupnici će u srijedu raspravljati o globalnoj sigurnosti opskrbe hranom u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu. Prema izvješću Svjetskog programa za hranu UN-a iz rujna 2022., porastao je broj ljudi koji su suočeni s akutnim nedostatkom hrane u odnosu pretpandemijsko razdoblje, a rat u Ukrajini pokrenuo je novu prehrambenu krizu.

O europskim strategijama za mentalno zdravlje i nestalim osobama

U Europskom će se parlamentu u utorak ujutro raspravljati o planovima EU-a za politiku mentalnog zdravlja. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će Program rada Komisije za 2023. godinu obuhvatiti inicijativu o mentalnom zdravlju koja je proizašla iz zaključaka Konferencije o budućnosti Europe. Isti će se dan raspravljati o poboljšanju potrage za nestalim osobama, posebice djecom. Očekuje se da će se europarlamentarci založiti za donošenje sveobuhvatne strategije EU-a o nestalim osobama.

Odnosi sa zemljama zapadnog Balkana

U srijedu poslijepodne zastupnici će ocijeniti odnose EU-a i zapadnog Balkana. Očekuje se da će pozdraviti službeni početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u srpnju te pozvati EU da odobri liberalizaciju viznog režima za Kosovo, a Srbiju da se uskladi sa sankcijama i politikom EU-a prema Rusiji. Europska komisija nedavno je predložila da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status pod uvjetom da poduzme niz reformi, usvoji nekoliko zakona u području sudstva, izborne reforme, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja.

Schengen – proširenje i ispravno funkcioniranje

Zastupnici će u utorak razmotriti pravila o privremenim graničnim kontrolama unutar schengenskog prostora i usvojiti rezoluciju o članstvu Bugarske i Rumunjske. Većina zastupnika u Europskom parlamentu pozvala je države članice da podrže ulazak Bugarske i Rumunjske u područje slobodnog putovanja što je prije moguće.

Rat u Ukrajini: rasprave o posljedicama, migracijama i kulturnoj solidarnosti

Zastupnici će u utorak raspravljati o društvenim i gospodarskim posljedicama ratne agresije na Ukrajinu i uvođenju poreza na neočekivanu dobit te migracijama u EU-u, dok će u četvrtak otvoriti temu uništavanja kulturne baštine. Zastupnici u rezoluciji naglašavaju da su ruski pokušaji iskorjenjivanja ukrajinskog identiteta i kulture, među ostalim uništavanjem lokaliteta kulturne baštine, prema Haškoj konvenciji ratni zločin.

Borba protiv siromaštva i izgradnja pravednijeg društva

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva koji se obilježava 17. listopada, zastupnici će raspravljati kako pojačati borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Siromaštvo je globalni fenomen koji pogađa 17% stanovništva Europske unije.

Klimatske promjene, bolja zaštita kritične infrastrukture, napredak u istrazi ubojstva malteške novinarke

Na raspravi zakazanoj u utorak poslijepodne zastupnici će pozvati sve zemlje da prije konferencije COP27 u Egiptu postrože klimatske ciljeve za 2030. kako bi se ograničilo globalno zagrijavanje u skladu s Pariškim sporazumom. Isti će se dan održati rasprava s potpredsjednikom Europske komisije Margaritisom Schinasom o boljoj zaštiti ključne infrastrukture od napada, uključujući i hibridne napade. U ponedjeljak će se razmotriti razvoj događaja u istrazi o smrti malteške novinarke Daphne Caruane Galizije i političke reforme koje su uslijedile, pet godina nakon njezina ubojstva.

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja