Međimurje Press
EU

Europski parlament o ulasku Hrvatske u Schengen, cijenama energenata i osnaživanju javnog zdravlja!

Od 3. do 6. listopada u Strasbourgu će se održati plenarno zasjedanje Europskog parlamenta na kojem će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak.

Pristupanje Hrvatske, Bugarske i Rumunjske schengenskom prostoru

Zastupnici će u srijedu zatražiti da se šengensko područje, u kojem nema provjera na unutarnjim granicama EU-a, što prije proširi na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku. Zastupnici će raspravljati i o trenutačnom stanju šengenskog područja i nedavnim prijedlozima za reformu njegovih pravila i upravljanja. Podsjetimo, Vijeće je u prosincu 2021. zaključilo da Hrvatska ispunjava potrebne uvjete za ulazak u Schengen, a krajem lipnja 2022. zatražilo je mišljenje Europskog parlamenta o punoj primjeni schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj. Odbor za građanske slobode trenutačno priprema svoje izvješće o toj temi te će o tom pitanju raspravljati na sastanku 10. listopada.

Gornje granice cijena energenata i mjere za smanjenje potrošnje

Parlament će u srijedu usvojiti rezoluciju u kojoj će ocijeniti Komisijine prijedloge za zaštitu potrošača i poduzeća od povećanja troškova energije. Kako bi se ublažio sve veći pritisak cijena energije na europska kućanstva i poduzeća, Europska komisija predložila je izvanredne mjere za smanjenje potražnje i potošnje električne energije te mjere za preraspodjelu viška prihoda energetskog sektora krajnjim kupcima. Rasprava o tom pitanju održana je na posljednjoj plenarnoj sjednici.

Zdravstvena unija: snažniji odgovor EU-a na izvanredna stanja u području javnog zdravlja

Sjednica će u ponedjeljak započeti raspravom o Europskoj zdravstvenoj uniji. Proširenjem mandata Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti EU nastoji biti bolje pripremljen i sposoban koordinirati svoj odgovor na moguće buduće zdravstvene krize. Parlament će otvoriti temu boljeg planiranja prevencije, pripravnosti i odgovora te uvođenja jasnijih pravila za zajedničku nabavu lijekova i medicinskih proizvoda kako bi se omogućilo učinkovitije rješavanje budućih ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju. U četvrtak poslijepodne raspravljat će se o načinu kojim Europska komisija pristupa održavanju pripravnosti i odgovora EU-a na pandemiju COVID-19 u narednim mjesecima.

Od kraja 2024. godine jedinstveni punjač za najčešće korištene elektroničke uređaje

Europski će parlament u utorak odobriti novi zakon o jedinstvenom punjaču za mobilne telefone, tablete i druge prijenosne elektronike u EU-u. Od kraja 2024. cijeli niz malih i srednjih prijenosnih elektroničkih uređaja, kao što su mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere i slušalice, morat će biti opremljeni USB priključkom za punjenje tipa C. Nove obveze omogućit će korištenje istih punjača na različitim uređajima i tako potrošačima uštedjeti do 250 milijuna eura godišnje. Odbačeni i nekorišteni punjači godišnje čine oko 11 000 tona e-otpada.

Eskalacija ruske ratne agresije na Ukrajinu

U središtu rasprave u srijedu bit će vojačenje ruskih rezervista, fiktivni referendumi u okupiranim dijelovima Ukrajine, Putinove prijetnje nuklearnim napadom i aktualna sigurnosna kriza uzrokovana iznenadnim pukotinama na plinovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru. Zastupnici će zatražiti da se Ukrajini pruži snažnija vojna i gospodarska potpora te pozvati EU da pojača napore kako bi se onemogućilo da Rusija izbjegava sankcije uz pomoć zemalja koje nisu članice EU-a. O rezoluciji će se glasovati u četvrtak.

Zastupnici će još razmotriti kako pomoću instrumenata kohezijske politike smanjiti depopulaciju te raspravljati o potrebi da se, radi osiguravanja hrane, žurno donese Strategija EU-a o gnojivima.

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja