Međimurje Press
EU

Plenarna sjednica Europskog parlamenta u Bruxellesu!

Danas i sutra održava se plenarno zasjedanje Europskog parlamenta u Bruxellesu. Sjednica će započeti obraćanjem Maie Sandu, predsjednice Republike Moldove, u vezi s ratom u Ukrajini i njegovim posljedicama. Zastupnici će zatim raspravljati o Sporazumu o pridruživanju između EU-a i Republike Moldove, dok će sutra glasovati o godišnjem izvješću o njegovoj provedbi.

Danas će se raspravljati i o Izvješću Komisije o vladavini prava za 2021. Drugo je to izvješće takve vrste koje Europski parlament upotrebljava kao izvor podataka u razmatranju stanja vladavine prava u određenoj državi članici.

Na dnevnom redu naći će se i izvješća o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. U izvješćima se potvrđuje europska budućnost zapadnog Balkana, poziva se Vijeće da službeno otvori pregovore s obje države te ukazuje na geostrateški kontekst odnosa s Rusijom i agresiju te zemlje na Ukrajinu.

Zastupnici u Europskom parlamentu pozvat će na pojačanje mjera za zaštitu građana EU-a od ekonomskih i društvenih posljedica rata u Ukrajini. Nakon rasprave koja je održana 4. svibnja, sutra će se glasovati o rezoluciji o društvenim i gospodarskim posljedicama rata u Ukrajini i odgovoru EU-a. Istog dana raspravljat će i o europskoj solidarnosti i energetskoj sigurnosti te posljedicama nedavnog prekida isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj.

Parlament će sutra ujutro raspravljati kako počinitelje ratnih zločina u Ukrajini privesti pravdi. Od početka invazije, ruske snage optužene su za brojna kršenja međunarodnog humanitarnog prava na ukrajinskom teritoriju. Očekuje se da će zastupnici pozvati na potporu EU-a u prikupljanju dokaza za pokretanje postupaka protiv počinitelja navodnih zločina u ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

Zastupnici će danas raspravljati, a sutra glasovati o prijedlogu Komisije za provedbu međunarodnog sporazuma o globalnoj minimalnoj stopi poreza na dobit od 15 posto. U nacrtu teksta poziva se na reviziju klauzule koja bi omogućila reviziju godišnjeg praga prihoda iznad kojeg bi multinacionalna korporacija bila podvrgnuta minimalnoj poreznoj stopi.

Sutra će se raspravljati o uspostavi europskog prostora obrazovanja do 2025. – mikrokvalifikacije, individualni računi za učenje i učenje za održiv okoliš.

Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja