Međimurje Press
EU

Sunčana Glavak: Potrebno je dodatno zaštititi osobe s invaliditetom!

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na kojoj sudjeluje zastupnica Sunčana Glavak održana je rasprava o stečenim iskustvima u pogledu zaštite osoba s invaliditetom putem predstavki. Zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali su o zaštiti, promicanju i praćenju prava osoba s invaliditetom unutar EU-a te o djelovanju Odbora PETI koji zaprima i razmatra predstavke koje pod određenim uvjetima mogu podnijeti i osobe s invaliditetom. Usvoji li predstavku, Odbor može poduzeti odgovarajuće mjere, čime se štite prava tih osoba.

„Gotovo četvrtina europskog odraslog stanovništva, prema vlastitim riječima, ima određeni stupanj oštećenja ili invalidnosti i mislim da je zaštita osoba s invaliditetom nešto na čemu EU i svaka njezina članica treba raditi“ istaknula je zastupnica Glavak

Poštivanje obveza preuzetih pristupanjem Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom

Zastupnici su rekli kako Europska unija poštuje obveze preuzete prije više od deset godina pristupanjem EU-a Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom (CRPD) te s tim u vezi donosi Europske strategije za osobe s invaliditetom. Zastupnica Glavak naglasila je da podržava pristupanje Unije toj Konvenciji i načelno svim međunarodnopravnim instrumentima kojima se promiče zaštita osoba s invaliditetom. No činjenica je da se implementacija razlikuje u državama članicama. Od stranaka Konvencije zahtijeva se da uspostave okvir za promicanje, zaštitu i praćenje njezine provedbe, a u raspravi je istaknuto da okvir EU-a čine Europski parlament, Europski ombudsman, Agencija EU-a za temeljna prava i Europski forum osoba s invaliditetom. Zastupnica Glavak posebno se osvrnula na predani rad Hrvatske na zaštiti prava osoba s invaliditetom.

„Ponosna sam što je Hrvatska kao treća država u svijetu, prije brojnih gospodarski razvijenijih zemalja, ratificirala navedenu Konvenciju, kao i pripadajući Fakultativni protokol prema kojem pojedinci mogu Odboru CRPD-a dostaviti priopćenja o navodnim kršenjima njihovih temeljnih prava od strane države stranke CRPD-a, a čime se dodatno štite prava osoba s invaliditetom. Voljela bih istaknuti i kako je u proteklih 5 godina u Hrvatskoj postignut najveći napredak u kvaliteti života osoba s invaliditetom, a postoji i jasna vizija za nadolazeće razdoblje u kojem će se novom zakonodavnom regulativom dodatno unaprijediti njihova kvaliteta života. Štititi prava osoba s invaliditetom i predano raditi na poboljšanju njihove kvalitete života znači u praksu provesti uniju ravnopravnosti“, kazala je zastupnica Glavak.

Link na video govora: https://youtu.be/dPwIW8D-Ixs

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja