Međimurje Press
Hrvatska

Hrvatska obala više se ne zeleni na novoj koronakarti EU!

Brojni djelatnici u turizmu  očekuju i brzu reakciju Vlade

Ono, čega su se pribojavali mnogi u turizmu stiglo je, i to puno ranije nego što su neki očekivali. Zbog rasta brojki novozaraženih koronavirusom u nekim priobalnim područjima, cijela hrvatska obala je iz zelene prešla u narančastu boju na novoj koronakarti Europske unije koju objavljuje Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić za Index kaže da je to i očekivao, a upozorava kako je narančasta samo upozorenje, ali koje vrlo lako može postati crveno i sezona nam naprasno staje.

“Nije me iznenadilo što smo narančasti jer pratim brojke po priobalnim županija, to sam i očekivao. Bilo je pitanje dana kad će nam promijeniti boju. Narančasto je znak upozorenja, iz tog se brže ide u crveno nego natrag u zeleno. To nam je znak da se uozbiljimo i sredimo brojke. Još jednom pozivam prije svega vladu da utječu na to da se epidemiološko stanje Hrvatske na toj najrelevantnijoj karti prikazuje po županijama. Dakle, ne statistički po regijama već županijama. Svatko treba snositi posljedice svojih postupaka i odgovarati za svoje postupke”, rekao je Veljko Ostojić za Index.

Jeličić: Na ovo smo upozoravali, vrlo brzo možemo postati crveni

Stipe Jeličić iz Udruženja ugostitelja Split rekao je da se dogodilo ono čega su se pribojavali i na što su upozoravali.

“Ovo je grozno, sve ono na što smo upozoravali nam se događa. Cijepljenje je jedino rješenje. Ne znam zašto se ljudi ne cijepe. Turizam čini preko 20 posto BDP-a Hrvatske i nikako mi ne može biti jasno zašto se građani ne cijepe. Isto tako očito postoje fejk potvrde koje kruže i kod nas i u inozemstvu”, rekao nam je Jeličić.

“Pozivam sve da dobro razmislimo o Englezima i kako će nam dolaziti u Hrvatsku. Moramo nešto poduzeti da se bolje kontrolira dolazak. Je li to brzo antigensko testiranje kad dođu ili nešto drugo. Mi u Dalmaciji moramo živjeti, a jedino od turizma živimo, no ne živimo od toga samo mi već i kontinent. Na karti se vrlo brzo možemo i zacrveniti, ako neće raditi Dalmacija, neće ni kontinent, vratili smo se deset koraka unatrag, ovo je preloše”, kazao je Jeličić za Index.

Foto: Edi Prodan

Martina Pauček Šljivak

Izvor: https://www.index.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja