Međimurje Press
Hrvatska Svijet

Noćas ćemo sat vremena spavati kraće!

LJETNO RAČUNANJE VREMENA

U nedjelju počinje ljetno računanje vremena pa će ljudi morati pomaknuti kazaljke na satovima, što nekima remeti dnevni ritam i osjećaj za vrijeme. S obzirom na to da se države članice EU-a nisu dogovorile oko predloženog ukidanja pomicanja sata, taj režim na snazi ostaje i dalje.

Ljetno računanje počinje u noći na nedjelju, 27. ožujka u dva sata tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u dva sata računa kao tri sata.

Prelaskom na ljetno vrijeme struja utrošena od 8 do 22 sata obračunavat će se prema višoj tarifi, a u razdoblju od 22 do 8 sati prema nižoj, napominje Hrvatska elektroprivreda. Vozači će na automobilima još neko vrijeme trebati danju paliti svjetla jer se prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama dnevna svijetla trebaju koristiti do 31. ožujka.

Zbog jednog ‘ukradenog’ sata, koji nepovoljno djeluje na naš unutarnji sat, smatraju stručnjaci, povećava se rizik od različitih negativnih stanja i bolesti. Stručnjaci kažu kako tijekom noći naše tijelo luči važan hormon melatonin, a kad se on poremeti, poremeti se i zdravlje, najčešće kardiovaskularno.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja