medjimurjepress@gmail.com

Čačkalica

Piše Ivica JURGEC

Druže Andrej mi ti se kunemo…!

 

Po dogovoru ili po zapovjedi? Svejedno, ali ponašanje pojedinih čelnika Hrvatske demokratske zajednice u posljednje vrijeme podsjeća na ona “lijepa” Titova vremena. Naime, iako još nisu službeno raspisani unutarstranački izbori, brojni načelnici, gradonačelnici, župani, pa i ministri iz redova HDZ-a već desetak dana javno iskazuju bezrezervnu podršku sadašnjem predsjedniku Andreju Plenkoviću. Od Splita do Osijeka. Ne samo da nisu raspisani izbori (najvjerojatnije će to biti ovaj petak, 24. siječnja), nego nisu istaknute ni službene kandidature pretendenata na HDZ-ovo prijestolje. Igre moći već dugo traju, ali još ništa nije sigurno. Ni službeno. Hoće li u sraz s Plenkovićem Miro Kovač, Ivan Penava, Davor Ivo Stier, Milijan Brkić, Ljubo Ćesić Rojs ili neki novi kandidat? U svakom slučaju polovica njih će biti “crni labudovi” koji će raspršiti glasove desnice unutar HDZ-a i tako omogućiti čistu pobjedu Plenkoviću. No, ovi izljevi ljubavi i pohvala na račun “šefa” doista prelaze granice dobrog ukusa. Među takvima je i objava podrške, koju je putem Facebooka, uputio Dražen Srpak, HDZ-ov gradonačelnik Murskog Središća.

TRI MEĐIMURCA – JEDNA FOTELJA

“Andrej Plenković je dokazani prijatelj najsjevernijeg grada Mursko Središće”, ističe Srpak i dodaje: “Kao premijer je dva puta boravio u Murskom Središću. Uz to još dva puta kao europarlamentarac. Zna slušati i stoga zna sve o našim projektima i potrebama! Njegova vlada je pokrenula projekt gradnje novog mosta, zaobilaznice… Za njegove Vlade dobili smo hitnu, otvorili obnovljeni Centar za kulturu Rudar, izgradili novi vrtić, ulagali u gospodarsku zonu. Umjeren je u izričaju i slijedi put prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana!

Stoga ima moju i našu punu potporu za još jedan mandat predsjednika HDZ-a”, ponosno završava Srpak.

Ovaj nekadašnji Titov pionir još bi samo trebao zapjevati onu poznatu “Druže Andrej, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”

Zablistao je Dražen Srpak i prošlog tjedna kao novopečeni saborski zastupnik postavivši pitanje ministru Darku Horvatu, kako još namjerava pomoći Međimurju, poslije svega onoga dobroga što je učinio za svoj rodni kraj. Ili nešto slično! Prije toga Srpak je u visokom retoričkom stilu i učenim riječima nahvalio i Horvata i Vladu Andreja Plenkovića.

Inače, Dražen Srpak u Saboru sjedi upravo u stolici ministra Darka Horvata, koju je ovaj prilikom odlaska na sadašnju funkciju najprije prepustio Sunčani Glavak, a kad je ona otišla u Bruxelles, tu je sjeo Srpak. Tri Međimurca – jedna fotelja. Dobar prosjek.

STRANKE VIŠE NEMAJU SMISLA

Svoju podršku, ali ne kao disciplinirani član stranke, nego kao građanin željan promjena, predvodniku novog smjera u Hrvatskoj, Miroslavu Škori, uputio pak je Ervin Vičević, načelnik Općine Selnica. Bio je član Vrdoljakovog HNS-a, a potom i Čačićevih reformista, ali ih je napustio. Od reformista mu je ostao samo gorak okus u ustima, te nekoliko ljubičastih košulja i kravata.

Politički program koji je osmislio Miroslav Škoro, čini se da mu najviše odgovara. Vičević je bio voditelj Škorine kampanje u Međimurju na nedavnim predsjedničkim izborima, kada je raspjevanom Slavoncu u prvom krugu povjerenje dalo više od 15 posto međimurskih glasača. U njegovoj Selnici Škoro je bio izjednačen na drugom mjestu s Kolindom Grabar Kitarović sa po 262 glasa, dok je Zoran Milanović dobio 491 glas.

Ponesen dobrim rezltatima Vičević nastavlja djelovanje u Škorinom taboru, ali najvjerojatnije novu političku stranku neće osnivati. Stranke više nemaju smisla, naglašava Vičević. Sve one građane željne promjena, a kojih i u Međimurju ima dosta, spajat će aktivizam, dodaje Vičević. Uskoro će održati i sastanak sa Škorom, kada će dogovoriti sve aktivnosti oko pripreme za parlamentarne izbore. Vičević vjeruje da će biti među prvima na Škorinoj listi u III. izbornoj jedinici (Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija). Usput se posvetio i estradi, pa pjeva i pleše.

Onako kako Škoro svira.

GUSKE U MAGLI

Nikakve konkretne stavove neće iznositi međimurski članovi Hrvatske seljačke stranke u vezi užasne izjave predsjednika HSS-a Kreše Beljaka. On je na jednoj društvenoj mreži, u žaru rasprave, napisao, otprilike, “da je UDBA likvidirala premalo političkih emigranata”, koji su napustili poslijeratnu Jugoslaviju. Zbog te izjave on se stotinu puta posipao pepelom po glavi, ali su ga svejedno napali i politički protivnici iz drugih stranaka, ali i neistomišljenici iz HSS-a.

No, međimurski HSS-ovci, na čelu s Đurđicom Slamek, šute o tome.

Slamek kaže da jako dobro poznaje temperament Beljaka i da to što je napisao sigurno nije i mislio. Mnogi bi sada tu situaciju željeli iskoristiti da naprave raskol u HSS-u, a to nam ne koristi. Ni nama, ni našem strateškom partneru SDP-u. Dodaje da nije bilo reagiranja ni iz općinskih, ni iz gradskih organizacija HSS-a, pa nema razloga da ona sama nešto poduzima.

S njom se slaže i Zoran Vidović, predsjednik čakovečkog HSS-a, koji kaže da su se sad javili oni HSS-ovci diljem Hrvatske, kojima HSS-a odavno nije na srcu. Dolaze parlamentarni izbori, pa da nešto ušićare.

A Međimurci, poučeni onom Radićevom, ne žele više srljati kao guske u maglu. Istina, gusaka više ni nema, ali su zato ostale magle. Sve gušće i gušće.

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Ivica Jurgec

Related Posts

Leave a Reply

*