medjimurjepress@gmail.com

Čačkalica

Piše: IVICA JURGEC

 

Gradonačelnik Čakovca, Stjepan Kovač, zakopao “ratnu sjekiru”

 

 

Opaaa! Je li moguće da su čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač i list “Međimurje” zakopali “ratne sjekire”? Ako jesu, a čini se da je tako, to je veće iznenađenje nego kada je krajem prošle godine župana Matiju Posavca napustila njegova vrijedna glasnogovornica Morana Kiš. Naime, sredinom mjeseca studenog ona je svim uredništvima elektronskih i tiskanih medija uputila kratki dopis s dvije rečenice. Otprilike: “Od danas više nisam zaposlenica Međimurske županije. Hvala na dobroj suradnji.” Ostaje nepoznanica zašto o tome nije izvijestio ni jedan medij, iako su se ranijih godina nadmetali tko će prije plasirati vijest kod odlazaka iz Županije nekog pročelnika i viđenijeg zaposlenika. Morana Kiš to je u svakom slučaju bila. Što bila? Još je uvijek, u tišini, pred kraj godine, samo se pojavila na svom radnom mjestu, gdje je i danas. Vratila se bez dopisa uredništvima.

A mi se vratimo Kovaču. Ima više od godinu dana kako je zaiskrilo između njega i lista “Međimurja” zbog kritika upućenih na njegov rad. Pa se on ljutio, novine odgovorile, pa se on opet jače ljutio… Onda je satisfakciju potražio na sudu, a novine su se, naravno, branile… Onda je on ukinuo plaćanje čestitki, oglasa, a “Međimurje” mu godinu i više dana nije spomenulo ime. Osim u posebnim prilikama: koliko je potrošio kao saborski zastupnik ili ono kad je, uz ostale, potpisao “pismo namjere” za smjenu predsjednika međimurskog SDP-a, Mladena Novaka. Za one koji to ne znaju, Kovač je član SDP-a i saborski zastupnik.

I tako mu je u igri nadmudrivanja mandat skoro došao kraju. Do izbora za Sabor ostalo je devet mjeseci, ako sve bude u redu, a do lokalnih, za mjesto gradonačelnika, još 15 mjeseci. Treba osigurati novi mandat, pa zato s medijima treba biti i više nego dobar. Kovača je na to vjerojatno nagnalo kad je načuo da bi se župan Matija Posavec mogao iduće godine u svibnju kandidirati za mjesto čakovečkog gradonačelnika. Da bi se to pokušalo spriječiti, valja dobro odriješiti kesu.

Tako je u zadnjem broju lista “Međimurje” osvanuo opširni pohvalni tekst o tome kako je Stjepan Kovač sa suradnicima otvorio obnovljen područni odjel dječjeg vrtića u Ivanovcu. Evo ga, i na slici. A, bogami, nema ni one stalne rubrike “Razglednica iz Čakovca”, u kojoj su se u obliku fotokritike upućivale otrovne strelice gradonačelniku. Sad je tu na slici zelena punionica za električne automobile. U Upravi grada Čakovca, čujem, svi sjaje zbog toga.

Usudio bih se kladiti da će se u nekom od narednih brojeva lista “Međimurje” pojaviti i veliki intervju sa Stjepanom Kovačem. Živi bili…

Rastanci Branimira Bunjca

Živ je, i pored svih problema koji su ga snašli, ostao Mostarac Branimir Bunjac iz Mihovljana, dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik HOS-a u Gospiću. On je široj publici postao je poznat kad je u tandemu s Ivan Pernarom i Ivanom Viliborom Sinčićem dizao tlak predsjedavajućima u Hrvatskom saboru. Ovi članovi Živog zida na specifičan su način branili i provodili svoja politička opredjeljenja. I to je tako trajalo do izbora za Europski parlament. Onda su počeli brojni rastanci kojima je bio izložen Bunjac, a sve zbog fotelje u Bruxellesu. Prvo je ona bila obećana Bunjcu, ali kako je velika para bila u pitanju, predsjednik stranke Sinčić, uz svesrdnu podršku svoje supruge Beličanke Vladimire Palfi, odlučio je da ipak ide on. Dolazi do svađe, a kako je Bunjac u Saboru sjedio u fotelji Vladimire Palfi, ona je na jedan dan aktivirala svoj mandat, pa je ostao i bez toga. Napušta Živi zid, a kasnije se pridružuje novoosnovanoj stranci Ivana Pernara, koji je također otišao iz Živog zida.

Bili su to teški rastanci za Bunjca, koji traju još i danas. Ostao je bez fotelje u Saboru, bez fotelje u Bruxellesu, ostao je bez Živog zida, bez Sinčića i Palfijeve, a u međuvremenu i bez supruge. A u nedjelju se rastao i od Ivana Pernara.

“Odlučio sam napustiti Stranku Ivana Pernara. Jednostavnim rječnikom rečeno to nije smjer kojim želim ići u politici.
Ne mislim o Ivanu Pernaru ništa loše, štoviše mislim da je on dobar čovjek, ali nas dvojica se definitivno ne razumijemo oko metoda, načina i ciljeva kako izgraditi snažnu oporbenu stranku sa perspektivom dolaska na vlast.
Želim bio dio političke platforme koja djeluje ozbiljno, organizirano, konkretno, odgovorno, u kojoj se cijene znanje i sposobnost, poštenje, gdje vladaju red, sustavnost, svjesnost i volja da se stvari mijenjaju nabolje.
Zanimaju me visoka razina djelovanja i promišljanja politike.
Ciljevi za koje ću se zalagati ostaju isti: borba protiv korupcije, neovisno i efikasno pravosuđe značajno povećanje najnižih plaća i mirovina, slamanje dužničkog ropstva, ostvarenje socijalne države, kvalitetna zdravstvena zaštita, zaštita prirode i iznad svega zaštita interesa hrvatskoga naroda,” napisao je Bunjac.

No, nemojte misliti da su ga svi ti rastanci obeshrabrili. Ovaj nekadašnji predsjednika Hrvatske stranke rada i priznati povjesničar svojevremeno je kandidirao za međimurskog župana, pa se može očekivati da se i sada u tišini priprema za to. Vjerojatno će prije toga napraviti nezavisnu listu pa će jesen i na parlamentarne izbore. S njim se nikad ne zna.

Zna se da je uvijek bio jedan od najaktivnijih saborskih zastupnika, stalno na svom radnom mjestu, a kad su mu na odlasku iz Sabora ponudili 6+6 plaća, to je odbio i otišao na svoj stari posao nastavnika povijesti u Osnovnoj školi u Podturnu. Škole nikad dosta. Mislim, životne.

Kamo je nestao Darko Horvat?

Jedan ugledan član Hrvatske demokratske zajednice iz Nedelišća nedavno se požalio kako ih u njihovoj općinskoj organizaciji već odavno nije posjetio predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat. Pogledajte samo Mladena Novaka, predsjednika županijskog SDP-a. Stalo je na terenu, obilazi mjesne, općinske i gradske partijske organizacije. Uvijek se u vezi s bazom. Zato SDP već godinama i postiže takve rezultate na svim izborima: od lokalnih, parlamentarnih, predsjedničkih do europskih. Znam da gospodin Horvat ima odgovoran ministarski posao u Vladi, ali bi ponekad morao naći vremena za nas, obične članove, jada ne Nedelišćanec.

Budite bez brige, kažem mu, pojavit će se on vrlo brzo. Uskoro su unutar stranački izbori za čelne funkcije u HDZ-u, na kojoj će i Darko Horvat sigurno biti kandidat za podpredsjednika Andreju Plenkoviću. A onda će mu sigurno trebati i vaši glasovi. Uostalom, političari žive od naših glasova, pa nas tada itekako vole.

Dok izbori ne prođu!

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*