medjimurjepress@gmail.com

Čačkalica

Piše: IVICA JURGEC

 

HRVATSKA NARODNA STRANKA MEĐIMURJA U UTORAK BIRA SVOG ČELNIKA

Hoće li Nenad Hranilović biti novi (stari) predsjednik?

 

U tišini, zaklonjeni sve glasnijim pripremama unutarstranačkih izbora u HDZ-u, gdje će se za vodeću funkciju 15. ožujka boriti (zasad) dva kandidata Andrej Plenković i izazivač Miro Kovač, počeli su i izbori unutar Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata. HNS-ovci će novog predsjednika birati 19. travnja. Sadašnji predsjednik Ivan Vrdoljak je najavio izbore poznatim tezama “da je došlo vrijeme da novov vodstvo, s novom energijom i novom vizijom preuzme HNS, vodstvo koje će razmišljati o tome gdje će Hrvatska biti 2030. godine i dalje”. To je Vrdoljak govorio i prošle godine i javno obznanio da međimurskog župana Matiju Posavca vidi kao svog zamjenika. Tako dugo dok mu Posavec jasno i glasno nije stavio do znanja da neće biti njegov poslušnik i izvršavati ono što mu se iz sjene naredi. I još je najavio da će odmah prekinuti suradnju s HDZ-om.

Poslije toga Matija Posavec više nije bio kandidat za predsjednika. Niti član HNS-a, kojeg je napustio zbog brojnih podmetanja i nemogućnosti rada na ostvarivanju ciljeva, koje je pred sebe postavio kao ambiciozan političar.

Njegovim odlaskom i međimurski HNS puno je izgubio. Bilo je to prije četiri mjeseca. No, nisu ovdašnji HNS-ovci ostali obezglavljeni. Još istu dan kad je Posavec dao ostavku, čalanovi Predsjedništva izabrali su novog, v.d predsjednika Nenada Hranilovića. HNS se uvijek zalagao za bolji život naših sugrađana i razvoj Međimurja, što je fokus i mog političkog djelovanja – rekao je tada. Inače, Nenad Hranilović, rođeni je Čakovčanin, već 16 godina na čelu Podružnice HNS-a Čakovec, član Središnjeg odbora HNS-a, a četiri godine bio je i zamjenik gradonačelnika Čakovca. Devetu godinu direktor je Međimurje-plina.

Obećao je provesti i nove izbore od podružnica do županijske razine, koji će upravo u utorak, 11. veljače, u našoj županiji doživjeti svoj vrhunac. Tada će se na Izbornoj skupštini u zgradi Scheier u Čakovcu, u 18 sati, birati novi predsjednik. Pripreme su pri kraju, a jedini poznati kandidat je upravo Hranilović. On mi je to i potvrdio, ali i dodao da vrijeme kandidiranja nije završeno. Do zadnjeg dana općinske i gradske organizacije ili grupe delegata mogu predlagati svoje kandidate. Zasad se šuška da bi to mogla biti Ljerka Cividini, ravnateljica Županijske uprave za ceste te još dvije HNS-ove vertikale: Bernarda Topolko, koja u Saboru sjedi u stolcu Matije Posavca, i Karolina Juzbašić. No, u ovom trenutku to su samo glasine.

Ipak, valja biti oprezan, vrag nikad ne spava!

TKO JE ZAPRAVO MANJINA

A već dugo ne može spavati ni Zoran Čižmešija, konobar iz Kotoribe, kojeg je u njegovom kafiću napala i ozlijedila grupa tamošnjih Roma. Na poziv saborskog zastupnika Ivana Pernara, a u pratnji supruge Kristine, govorio je javno o problemima s pojedincima iz ove nacionalne manjine. Pernar je tada predsjedniku Sabora, Vlade, SDP-a, HDZ-a… predao peticiju mještana Kotoribe s više od 3 tisuće potpisa sa željom da se u to mjesto vrati Ispostava policije. Peticiju su, kaže Ljubo Grgec, načelnik Općine, potpisali i pripadnici romske populacije, željni mirnog života i suživota. I njima je dosta ratobornih i neodgovornih pojedinaca. Zanimljivo, peticiju jedino nije htio primiti Veljko Kajtazi, zastupik Roma i još nekoliko nacionalnih manjina.

Romski predstavnici, sve je očitije, drže figu u džepu, ustvrdio je o takvima na nedavnom sastanku Vijeća za prevenciju grada Mursko Središće, načelnik tamošnje Policijske postaje, Miljenko Vrbanec. Vijeće je sazvao gradonačelnik Dražen Srpak, a raspravljalo se o problemima, koje stvaraju pojedini Romi. Da sramotna situacija bude gora, sve češće su im “žrtve” i policajke i policajci u obavljanju svog posla!

Napadi, krađe, alkohol, droga, incesti… nisu jedini problemi. Naime, ovih dana Međimurska županija objavila je podatke o broju rođenih i umrlih osoba u matičnim uredima Čakovec, Dekanovec, Kotoriba, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Prelog i Štrigova. U maticu rođenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2019. godine upisano je 1091 živorođene djece: 547 djevojčica i 544 dječaka. Od toga je u braku rođeno 596 djece, a izvan braka čak 495 (!!!).

Po nacionalnoj pripadnosti rođeno je 780 Hrvata, 297 Roma, te ostalih nacionalnosti 14. Rođeno je 11 parova blizanaca.

Istovremeno umrle su 1142 osobe. Od toga 592 žene i 550 muškaraca. Po nacionalnoj pripadnosti umrla su 1102 Hrvata, 24 Roma i ostalih 16.

I sad pogledajte ovu računicu. U Međimurju je (u grubo) oko 100 tisuća Hrvata i oko 10 tisuća Roma. Prema ranije spomenutim brojkama “godišnji prirast” Hrvata je 0,78 posto, a Roma 3 posto, dakle 6 puta veći. Godišnje umire 1,1 posto Hrvata, a Roma 0,24 posto, odnosno čak 4,5 puta manje! Ti omjeri iz godine u godinu sve su veći. Galopirajući!

Dakle, da se razumijemo, jesam za prava manjina, ali bi i njihovi pripadnici morali znati što su im obaveze i kako se ponašati u društvu. Treba ima pomoći, ali ne na način da od Županije traže pola milijuna kuna, kao što je to učinio Matjaš Dido Oršuš, da masovno obilježe dan romskog jezika. Taj novac mogao bi se itekako korisnije utrošiti.

Predsjednik romske nacionalne manjine i županijski vijećnik, istina, u dopisu je posebno naglasio da se neće točiti alkohol.

Ništa nije rekao o drogi.

PLESAČI I SVIRAČI

Varaždinski župan Radimir Čačić sa svojom svitom bio je nedavno domaćin velikog Svečanog bala u tamošnjem Hrvatskom narodnom kazalištu. Došli su mnogi uglednici u svečanim odorama, dame u dugim svjetlucavima haljinama, sve je odisalo ozračjem starih Habsurgovaca. Domaćina je došao pozdraviti i međimurski župan Matija Posavec. On doduše nije neki plesač, više mu leži sviranje i pjevanje. Za razliku od njega Čačić se iskazao kao gospodar plesnog podija, što je i dokazao u bravurama s Natalijom Martinčević.

Tako bi uvijek trebalo biti da radite ono što najbolje znate.

Matija neka svira, a Ratko nek’ pleše! Po taktu!

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*