medjimurjepress@gmail.com

ČAČKALICA

ČAČKALICA

Piše: Ivica JURGEC

Donje Međimurje ima najviše predsjednika političkih stranka!

Zanimljivo je da čak četiri predsjednika političkih stranaka živi u tri susjedne donjomeđimurske općine. Predsjednik HDZ-a, Darko Horvat, stanuje u Donjoj Dubravi, predsjednik HSLS-a, Josip Grivec, je iz Donjeg Vidovca, predsjednica HSS-a, Đuđrica Slamek, je iz Svete Marije, odakle je i Željko Pavlic, dugogodišnji predsjednik MDS-a (Međimurskog demokratskog saveza).

I nekadašnji predsjednik DC-a, Marijan Varga, je iz Donje Dubrave. On se kasnije skrasio u HNS-u (ako u međuvremenu nije prešao u neku novu stranku). Prijašnji predsjednik HDZ-a, Vladimir Ivković, je iz Donjeg Pustakovca. Ima ih još, ali i ovo dovoljno govori da donje Međimurje ipak nije toliko politički zapostavlje kako se misli.

U Čakovcu živi Nenad Hranilović predsjednik HNS-a, kao i predsjednici još nekih manjih stranaka, dok je predsjednik SDP, Mladen Novak iz Slakovca, a predsjednik HSU-a, Zlatko Marciuš iz Nedelišća. Prijašnji predsjednik HSU-a, Valentin Kočila, je iz Selnice, a i raniji predsjednici SDP-a su porijeklom iz tog zapadnijeg dijela Međimurja: Dragica Zgrebec iz Nedelišća, a Ivica Perhoč iz Malog Mihaljevca.

Tako dolazimo do još jedne zanimljivosti. Naime, ako stanete u središte Čakovca i okrenete se prema sjeveru, onda predsjednici desnih političkih opcija gotovo po pravilu žive desno od centra. HDZ je sasvim desno, dok su malo bliže centru HSS i MDS. Preskočio sam HSLS za kojeg se ionako ne zna kamo spada. HNS je čvrsto u centru, dok je lijevo SDP i HSU, koji i inače najčešće surađuju.

Sve ovo u političkom smislu ništa ne mora značiti. Možda tek kao povod za razmišljanje. Dokonom umirovljeniku.

ZAŠTO GA SE BOJE?

U srijedu (26. veljače) u II. osnovnoj školi u Čakovcu boravila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Sudjelovala je u programu integriranog dana posvećenog održivom razvoju i zaštiti okoliša. Domaćini su joj bili Vinko Grgić, ravnatelj škole i Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca. Odmah je svima upalo u oči to što skupu nije nazočio i župan Matija Posavec. Ovo nije prvi takav slučaj, gdje se zaobilazi župana Posavca.

Naime, otkako je početkom listopada prošle godine napustio HNS, koji na državnoj razini koalira s HDZ-om, središnja hrvatska vlast kao da sve više ignorira međimurskog župana. Kad netko od predstavnika državne vlasti dolazi u naš kraj, kultura i red mu nalaže da se javi obnašatelju najviše lokalne vlasti. Ne može nitko “operirati” po mojem dvorištu, a da ja to ne znam, govorio je jedan bivši župan. Kod ministrice Divjak to je simptomatičnije, jer je prošle godine Posavcu čak dala javnu podršku, kada je predvodio HNS-ovu ekipu na izborima za Europski parlament.

Ranijih godina nije bilo ministra, kojeg Posavec nije dočekao i primio na razgovor. Sada ga zaobilaze, dolaze bez najave, ne zovu na skupove ili radne dogovore.

Pamtimo dolazak HNS-ovog ministra graditeljstva i prostornog uređenja, Predraga Štromara, u Nedelišće, gdje je 11. studenog bio nazočan završetku energetke obnove zgrade nedelišćanske općinske uprave, te sportskih domova u Macincu i Slakovcu. S njim je došla i HNS-ova saborka zastupnica Bernarda Topolko, koja u Saboru sjedi u stolici Matije Posavca. Domaćin im je bio načelnik Općine Nedelišće Darko Dania. Župana, a ni njegovih zamjenika nije bilo.

Župan Posavec nije pozvan ni na radni sastanak u Mursko Središće, gdje su 4. siječnja (subota, predizborna šutnja, dan uoči drugog kruga predsjedničkih izbora) boravili HDZ-ovi ministri: Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, te Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova. Razgovaralo se o prometnom kaosu u Murskom Središću, a domaćin im je bio Dražen Srpak, tamošnji gradonačelnik. Posavec nije pozvan!

Početkom veljače, točnije 12. veljače, u posjet članovima braniteljske udruge u Svetom Martinu na Muri dolazi ministar Darko Horvat u društvu ministra branitelja Tome Medveda. Tema razgovora je razvršetak braniteljskog doma u tom mjestu. Posavec nije pozvan.

Ipak, na Valentinovo je u Čakovcu kratko boravio predsjednik Vlade Andrej Plenković sa ministrima Blaženkom Divjak, Darkom Horvatom i Josipom Aladrovićem. U Tehničkoj školi Čakovec podijelio je 186 stipendija učenicima međimurskih strukovnih škola. Ovom HDZ-ovom predizbornom skupu, kojem su nazočili i europarlamentarka Sunčana Glavak i saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, BIO JE prisutan i župan Matija Posavec. Njegovom govoru odmah je replicirao Darko Horvat, a kod zajedničkog fotografiranja stavili su ga potpuno sa strane (da ga mogu izrezati sa slike?).

Na sve ovo župan ostaje hladan kao dobar špricer. Ne boji se sitnih podmetanja političkih supranika. Uostalo sve će pokazati parlamentarni izbori krajem godine i lokalni sredinom iduće godine. Siguran sam da nitko od lica spomenutih u ovom tekstu neće imati više preferencijalnih glasova od Posavca. A od glasova političari žive, zar ne!?

ONI KUMOVI, A MI KUMEKI

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković podigao je dvije tužbe na Upravnom sudu u Zagrebu protiv odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Ne može podnijeti da mu tamo neki “naređuju” da mora dostaviti dokumentaciju o boravku Vladine delegacije na skupu Europske pučke stranke, a ne miri se ni s time što ga “špotaju” jer je za veleposlanika u Velikoj Britaniji i Irskoj postavio svog kuma.

Ima i kod nas slučajeva, povezanih s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Tako je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija dobila opomenu jer nije smjela primiti naknadu od 350 kuna (koju je odmah vratila) za sudjelovanje u radu Lokalne akcijske grupe.

Da, da. Plenković je pravi kum.

A mi ovdje, u Međimurju, mi smo kumeki.

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*