Međimurje Press
Čačkalica - Ivica Jurgec Kolumne

ČAČKALICA: Je li ovo politički kraj Mladena Novaka?

Piše: IVICA JURGEC

Mladen Novak odavno želi svoje ljude u Upravnom vijeću Bolnice, odavno želi biti župan, odavno želi biti saborski zastupnik, odavno želi… a nije uspio postati ni predsjednik Mjesnog odbora rodnog Slakovca.

Kako mu se bliži kraj političke karijere, Mladen Novak, predsjednik međimurskog SDP-a i predsjednik Skupštine Međimurske županije, radi sve lošije procjene situacije, a onda i krive korake. Među takve spada i konferencija za novinare u petak, 2. listopada, na temu “Smrtni slučaj na odjelu hemodijalize i stanja u Županijskoj bolnici Čakovec”. Osim Novaka, govorila je i saborska zastupnica SDP-a, Andreja Marić, inače liječnica u čakovečkoj Bolnici. U njihovoj pratnji bilo je još dvoje ljudi, ali ih nisam prepoznao, jer su nosili maske. Andreja Marić i Mladen Novak također su bili maskirani, ali su im na kraju maske spale. Zbog fotografiranja.

I dok je se umrlom pacijentu pripremao sprovod, oni su na tom bolnom događaju pokušali dobiti neke sitne političke poene ili da im se možda posreći ono što odavno žele. Pogotovo Novak. Preko svojih ljudi u Upravnom vijeću zagospodariti Bolnicom. Iako stručni i istražni organi još rade svoj posao, a čekaju se i rezultati obdukcije, Novak i Marić, za sve su optužili ravnatelja Tomislava Novinščaka, Upravno vijeće, kojem je na čelu županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač i na kraju župana Matiju Posavca, jer je Bolnica u vlasništvu Međimurske županije. Mladen Novak odavno želu svoje ljude u Upravnom vijeću Bolnice, odavno želi biti župan, odavno želi biti saborski zastupnik, odavno želi… A nije uspio postati ni predsjednik Mjesnog odbora rodnog Slakovca. Rado bi vladao i gospodario, ali zvijezde mu baš nisu naklonjene. Tako je ovih dana krenula priča da navodno želi smijeniti i direktora Međimurje-plina, Nenada Hranilovića, i postaviti Vesnu Varga, a već je okolo plasirao i buduće ime nove ravnateljice Bolnice. To bi, ako mu plan uspije, trebala navodno biti viđenija članica SDP-a, Josipa Carović iz Totovca. No, iz SDP-a, čiji su neki članovi osudili ovakvo morbidno nastupanje Mladena Novaka, dolaze glasovi da su u igri sasvim druga imena. Ravnateljica Bolnice trebala bi postati Andreja Marić, koja je već konkurirala na to mjesto prije godinu dana, a u njenu fotelju u Saboru sjeo bi Mladen Novak. Na taj način bi se osvetio svima: Bolnica bi bila pod njegovim nadzorom, a ušao bi i u parlament, kamo je župan, umjesto njega, kao svoju zamjenu nedavno poslao Bošku Ban Vlahek.

Mladen Novak opasno je pokušao voziti i u još jednom smjeru. Nagovarao je župana Posavca da ide na izbore za gradonačelnika Čakovca i da uz njegovu, Novakovu, podršku pobijedi sadašnjeg gradonačelnika Stjepana Kovača. Te je informacije povremeno plasirao i u javnost. U tom slučaju bi se onda Novak kandidirao za župana. Mislim da mu ni to neće uspjeti. U četvrtak mi je jedan viđeniji član SDP-a rekao da se već dugo pokušavaju riješiti Novaka, čak su ga i smijenili, ali je “vrh stranke poništio odluku pa su nam ga vratili”. No, sada je postignut dogovor da ga se, za početak, smijeni s mjesta predsjednika Županijske skupštine, koja redovnu sjednicu ima u četvrtak, 8. listopada. Tu bi Boška Ban Vlahek trebala, uz pomoć vijećnika SDP-a, koji su podržavali Peđu Grbina za predsjednika (Novak je od početka bio za Željka Kolara), te uz pomoć vijećnika HNS-a i još nekih, izglasati smijenu Mladena Novaka. O tome je već sve dogovoreno još prije ljetne stanke, ali je stopirano zbog unutarstranačkih izbora u SDP-u. Njegov nasljednik do lokalnih izbora u svibnju najvjerojatnije će biti sadašnji zamjenik, doajen HNS-a, Dragutin Glavina iz Preloga, koji je nedavno uspješno prebolio zarazu koranavirusom.

 

MLADI HDZ-ovci ČEKAJU KARTICE

Sjednicu Županijske skupštine željno očekuju i vijećnici HDZ-a, koji su se protekla dva mjeseca nekako utišali. Parlamentarni izbori su prošli, predsjednik međimurskog HDZ-a, Darko Horvat, (p)ostao je ministar, samo je kao sveznajući, promijenio ministarstvo. Umjesto gospodarstva dobio je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Prije nešto više od tri mjeseca drvljem i kamenjem i on se bacao na Bolnicu, pisao pisma javnosti o kriminalu, županovim propustima i još koječemu. Tada sam ga p(r)ozvao da župana Matiju Posavca i sve druge za koje zna da su činili kriminalne radnje prijavi nadležnim organima. Sada čekam njihovo postupanje. Na ministrovo pak postupanje čekaju međimurski vinari, kojima je nekoliko dana prije izbora na Mađerkinom bregu obećao lijepe svote nepovratnih eura, ako budu glasali za njega. I glasali su! Darko je u Vladi, a vinari na Mađerki. U neobranom grožđu.

Ne čekaju samo vinari, nego i onih 20 mladih HDZ-ovaca, kojima je Darko Horvat obećao da će im podijeliti članske kartice na svečanosti kakvu je priredio kod prijema Ervina Vičevića, načelnika Općine Selnica. Bilo je to strašno pojačanje HDZ-a u bregovitom dijelu Međimurja, za koje je Horvat rekao da nikad nije imao bolju vijest. Što će reći sad kad 20 mladih HDZ-ovaca dođe po kartice? Prije toga moraju im osigurati dobra (uhljebnička) mjesta, kako bi ih mogli – peglati!

SANDRINA POLITIČKA VJERNOST

Otišla je naša draga Sandra Herman, prva zamjenica župana i dobri duh Županije, na mjesto državne tajnice u Ministarstvo turizma. Poznavajući je, mislim da će Međimurje i Međimurci od nje imati više konkretne financijske koristi nego od ministra Horvata. Rijetki su u politici kao gospođa Sandra Herman: korektna, strpljiva, dosljedna i politički vjerna. Svom prvom mentoru i predsjedniku HNS-a, Radimiru Čačiću, stajala je uz bok i kad je bio u najtežim životnim situacijama. Kad morao u zatvor zbog prometne nesreće u Mađarskoj, kad su ga potom izbacili iz HNS, kad je formirao Reformiste prva je krenula za njim stvarati novu stranku. Brojni nisu vjerovali da će uspjeti dogurati dalje od Čakovca. Evo je sada u Zagrebu. Čačić, kao stari politički lisac dobro je otkartao i samo s jednim glasom u Saboru, koji podržava Plenkovićevu Vladu, uspio dobiti nekoliko mjesta državnih tajnika za svoje bližnje. Tako se cijeni vjernost. No, on je i ranijih godina, kad je došao iz zatvora, pomagao Sandri u političkom napredovanju, ali i poslovima oko njene kuće u Belici. Mnogi su ga mogli vidjeti kako kosilicom kosi travu u dvorištu. No, godine prolaze, vremena se mijenjaju, pa više ne može. Kositi.

40. ROĐENDAN

I za kraj riječ-dvije o županu Matiji Posavcu. On u ponedjeljak, 5. listopada, na Dan učitelja, slavi svoj 40. rođendan. Čujem da će dobro počastiti zaposlenike. Bit će puno raznog jela, pa i riba. Očekuje se i dolazak predsjednika Zorana Milanovića. Da se hrana ne baca!

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja