Međimurje Press
Čačkalica - Ivica Jurgec

U lovu na političke kapitalce

Piše Ivica JURGEC

U lovu na političke kapitalce

* Riba ima, sve ovisi o vrijednosti mamaca

Dva slobodna politička kapitalca u Međimurju ovih su dana na meti prvacima političkih stranaka (lijevim, desnim i središnjim), na državnom nivou, ali i onim lokalnim, nudećio im sve i svašta kako bi se skrasili u njihovim redovima. Po svemu sudeći, njih dvojica, Matija Posavec, međimurski župan, i Darko Dania, načelnik Općine Nedelišće, još premišljaju u čiji će tabor ili će ostati neovisni.

To je i razumljivo, jer iza Posavca je izuzetno turbulentna godina. S jedne strane ostvario je ogromne rezultate u privlačenju eurpskog novca, a time i realizaciju brojnih projekata važnim za opće dobro žitelja kraja između Mure i Drave. Da ih sve samo nabrajim, ova kolumna ne bi bila dovoljna. Najbolje bi bilo da se sve ono što se moglo vidjeti i čuti na godišnjem susretu županijskog čelništva s novinarima (u četvrtak, 16. siječnja), stavi u zlatnu knjigu i ostane zabilježeno za sva vremena.

S druge pak strane imao je Posavec nekoliko izleta u “visoku” politiku, koji nisu bili baš uspješni. Prvo je krenuo na izbore za Europski parlament, ali nije osvojio dovoljan broj glasova. Bez podrške i infrastrukture HNS-a, čiji je onda bio član, dobro je i prošao. S ove distance i po događajima koji su slijedili, jasno je da je bio opstruiran unutar stranke.

Iza toga je bio kandidat za predsjednika HNS-a, ali je prerano “zakukurikao” o tome da će, ako bude izabran, prekinuti suradnju s HDZ-om, da će iz vodstva maknuti sve stare članove za kojima se vuku repovi… Kao i sa svakim pijetlom koji prerano zakukuriče, i Posavec je završio u “loncu”. Mlad, ambiciozan, radišan, zgodan i bez koruptivnih repova, bio je opasan svima. A kako ga je proganjao onaj dogovor od prije dvije i pol godine o koaliciji s HDZ-om, u koji je bio “umoćen” ne svojom voljom, jedino što mu je preostalo je da izađe iz HNS-a. To je i učinio prije tri mjeseca. I sad je slobodan, ali i izuzetno dobra “udavača” s bogatim mirazom u obliku glasova međimurskih birača.

Darko Dania je pod ne baš jasnim okolnostima napustio SDP. U obrazloženju, koje je prije mjesec dana uputio javnosti, ne mogu se naslutiti pravi razlozi. Oni koje je naveo, da nije imao podršku stranke na županijskom i državnom nivou u projektima koje je predlagao, nisu do kraja uvjerljivi. Od SDP-ovaca iz njegove blizine moglo se čuti da je pravi razlog Mladen Novak, predsjednik međimurskog SDP-a, s kojim je Dania već duže vrijeme u sukobu. Bilo kako bilo, i Dania je slobodan.

* Ribe i mamci

I Matiju Posavca i Darka Daniu su proteklih dana u svoje okrilje zvali i reformist Radimir Čačić, i demokrat Mirando Mrsić, i još neki politički poklisari, koji su dolazili u svoje ili tuđe ime. Žele ih na listama za parlamentarne izbore, koji će se najvjerojatnije održati u jesen ove godine.

Jedino nije došao nitko iz HDZ-a, jer je isplivao jedan novi njihov zaslužnik, koji će navodno biti i novi predsjednik međimurskog HDZ-a, ali i kandidat za međimurskog župana. To je Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća i novopečeni saborski zastupnik. O njemu opširnije u idućem nastavku.

Može se očekivati da će Dania kao nezavisan na listu Radimira Čačića. No, bit će problem, ako Čačić namjerava u Saboru podržati SDP. Kako će se u takvoj situaciji postaviti Dania, koji je nedavno pobjegao iz te stranke?

Iz redova SDP-a dobio sam potvrdu da je Matija Posavec početkom tjedna razgovarao i s Davorom Bernardićem, predsjednikom SDP-a, koji se nada da će od jeseni biti novi hrvatski premijer. Posavec nije potvrdio da je razgovarao s Bernardićem, pa tako nije želio ni reći što mu je ponuđeno. Ipak u Bernardićevom stožeru rečeno mi je da je Posavcu ponuđeno visoko treće mjesto na listi u III. izbornoj jedinici (Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija), čime nije uvjetovan ulazak u SDP, pa ako dođe do dogovora, Posavec će na listu kao nezavisni. Time mu je mjesto u Saboru osigurano. K tome, ako SDP i koalicijski partneri dobiju većinu u Saboru, Posavec bi u Bernardićevoj vladi dobio mjesto ministra. Ako neće osvojiti većinu, dat će mu podršku u ponovnom osvajanju Županije ili Grada Čakovca.

Hoće li biti takav ugovor biti potpisan vjerojatno će se znati već za koji dan.

P.S.

U prepunoj dvorani Matice hrvatske u Čakovcu sredinom tjedna predstavljena je knjiga “Hrvatski generali i admirali 1991-1999.”, autora Krešimira Kašpara i Marinka Krešića. Organizatori je bio Pavo Jazvić i HVIDR-a Jug Čakovec, a suorganizatori Matica hrvatska Čakovec, Zrinska garda Čakovec i Općina Selnica. O knjizi su govorili brigadni general Željko Dvekar i general bojnici Ljubo Ćesić Rojs, Ivan Tolj i Marinsko Krešić.

Sve je to lijepo i dobro, ali nitko se tom prilikom nije sjetio spomenuti i jedinog(?) hrvatskog generala iz Međimurja, koje je inače dalo velik broj policajaca i dragovoljaca, izuzetno hrabrih boraca u Domovinskom ratu. Dakle, to je Dražen Šćuri, rođen 1962. godine u Vratišincu. Isitna, on je brigadni general postao 2004., a general bojnik 2014. godine. Šćuri je od najranije mladosti bio istinski zrakoplovac. Počeo je na aerodromu u Pribislavcu, u Oružane snage RH stupio je 1991. godine. Bio je zapovjednik Helikopterske eskadrile, poznatih “komaraca”, koji su pravili dar-mar u srbo-četničkim redovima, za što je odlikovan brojnim medaljama za hrabrost i požrtvovnost. Samozatajan Dražen Šćuri bio je i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane od 2011. do 2016. godine.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja