Međimurje Press
Kolumne Mateja Gošćiej

Koga Darko Horvat proziva da manipulira poviješću?

Piše: MATEJA GOŠĆIEJ 

Svečana akademija u povodu 103. obljetnice Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom, održana je 10. siječnja 2022. godine u zgradi Scheier u Čakovcu i na dostojan je način pritom njome Međimurska županija odala počast svima koji su zaslužni da je Međimurje danas dio Hrvatske. Kako je 9. siječnja Hrvatski sabor proglasio Spomendanom, nerijetko svečanost posjećuju i viši uzvanici iz državnog vrha, a uz izaslanicu predsjednika RH i predsjednika Hrvatskog sabora, ministar Darko Horvat obratio se prisutnima u funkciji izaslanika premijera Andreja Plenkovića.

I u govoru koji je prošao ispod radara, postavljena su zanimljiva pitanja i potaknute još zanimljivije teme, a tiču se međimurske povijesti. Hoćemo li činjenicu da se spomenuto ističe samo ovdje na Medjimurje pressu pripisati nezainteresiranosti publike ili velikom broju govornika koji su nabrajali imena, događaje i datume tog doba pa je izaslanik Vlade kao jedan od posljednjih govornika izgubio koncentraciju publike ili nešto treće, nebitno, no želimo saznati – tko nam laže o našoj povijesti?

“Događaji u međimurskoj i hrvatskoj povijesti toliko su jednoznačno i kratko definirani i opisani da nitko više tu povijest promijeniti ne može…dozvoljavaju da se manipulira činjenicama koje su se dogodile…danas ih ne prepoznajemo u udžbenicima, niti naša djeca ne uče povijest kakva se činjenično dogodila”, ukratko je izrekao za govornicom izaslanik premijera. Pritom je spominjao ratove unutar ratova tijekom hrvatske povijesti o kojima se ne priča, činjenici da su Zrinski i Frankopan pozvani i prevareni u Bečkom Novom Mestu pa i o trenucima za koje ne znamo u vrijeme kada je Međimurje postajalo županija.

Je li naša povijest zapravo lažna i ako se njome manipulira je li to primijetio jedino Darko Horvat i znači li to da će povijest kakvu učimo/znamo danas, za 100 godina biti izmijenjena?

Što nam donosi ta spomenuta jednoličnost prepričavanja i zapisivanja povijesti, odgovaraju nam isključivo stručnjaci – povjesničari, a njih je Horvat i prozvao da manipuliraju činjenicama i da nisu dali svoju crticu ili notu svakom od povijesnih događaja koje je istaknuo.

Jedna snažna poruka za struku je poslana, možda je i manipulacija. Ali, dok šutnja prevladava, možemo samo  nagađati. I to je ono najgore što nas razdvaja.

Vezani članci

1 komentar

Posavec Goran 17. siječnja 2022 at 5:19

Plenkijev satelit Bolje da obnavlja potresom pogodjena podrucja a ne da tu mlati praznu slamu Jesmo se pomogli za ministra Medjimurski izrod

Odgovor

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja