Međimurje Press
Kristina Gita Kavran

Nikad nije kasno da budete bolja verzija sebe!

Piše: KRISTINA GITA KAVRAN

Sve je na ovom svijetu komunikacija. Svaki vid našeg djelovanja jedna je vrsta komuniciranja s nekim ili nečim. Čak je i izostanak komunikacije komunikacija. Ona dovodi do raznih oblika nesporazuma, svađa, krivih zaključaka, misli i emocija koje nemaju veze ni s čim doista stvarnim.

Svatko u svom filmu stvara realnost koju percipira na temelju svojih iskustava potaknut nekom sitnicom izvana koja naizgled i nije neki problem, ali naša podsvijest skriva sve i svašta i nikad ne znaš koji stari uspavani dio možeš probuditi. Naša je podsvijest poput vulkana, spava tako dugo dok se ne probudi. A kad se probudi dolazi do lavine, najčešće svega onog što najmanje očekujemo. Vjerujemo da je sva moć u našim rukama, a zapravo cijelo vrijeme kolo vodi naša podsvijest. Ona je kao neprijatelj iz sjene koji iskoči kad ga najmanje trebamo. No zapravo je sasvim nešto drugo. Iako se nama čini kao smrtni neprijatelj, on je zapravo najveći prijatelj kojega ćemo ikada imati. To što je ranjen i traži našu pomoć, naš doprinos, ne znači da nam želi zlo. Ne, baš naprotiv, on je tu da se iscijelimo. On je putokaz na kojem su stanice kojima nam daje do znanja na čemu moramo raditi.

Svaki put kad na nešto reagiramo impulzivno, s boli, sa strahom i slično, to su stanice na kojima trebamo sići i upoznati ih, upoznati taj dio sebe; sprijateljiti se s njim, postati prijatelj sebi. Naučiti komunicirati s tim dijelom sebe, naučiti spoznati što je on i što mu treba da postane iscijeljen dio naše cjeline. Najteži korak na tom putu prvi je korak, baš kao i u svemu ostalom. I ne brinite ako ne uspijete iz prve, nikome ništa ne ide kao po loju iz prve. Ono je što čini razliku jesi li spreman pasti, ali se i dići bez da pogneš glavu i nastaviti hrabro s vjerom da možeš. No jednog moraš u oba slučaja biti svjestan, promjena se neće manifestirati sama od sebe, promjena treba doći od tebe, ti si taj koji mora pokrenuti sat i biti onaj koji će poticati samog sebe na konstantno povezivanje svakog djelića sebe u jednu savršenu cjelinu.

Ne brinite ako mislite da je već kasno za vas. Nije. Nikad nije kasno da sebi pružite priliku da budete bolja verzija sebe. Zapravo vi i jeste savršena verzija od samog početka, samo ste zaboravili kako to izgleda i kako ta savršena verzija vas treba živjeti. Svi odgovori su u vama, samo treba početi komunicirati s dijelovima nas koji žele biti otkriveni. Kada je najbolje vrijeme za to? Sada! Svaki trenutak koji udišete i izdišete. Nema ni krivog vremena, ni načina, ni mjesta… Ako ste u ovom trenutku sada pomislili: „Gle mogu ja to!“, onda ste već učinili prvi korak. I sad samo duboko udahnite, zatvorite oči i svu pažnju usmjerite na svoje tijelo. Na ono što vam tijelo govori. Jeste li u miru? Kakav vam je dah? Je li brz i kratak, ili je dubok i lagan? Dišete li površno i brzopleto ili se posvećujete dahu s potpunom pažnjom? Kakve su vaše misli? Jesu li pune straha, tuge, očaja, ili su mirne, pune povjerenja, zahvalnosti, ljubavi? Stežu li vaše misli vaš živčani sustav i tijelo ili se osjećate lagani kao pero? Osjećate li svoje tijelo kao puno vitalnosti i energije? Nosite li lako svoje tijelo ili se osjećate umorno i teško? Što vam želi reći vaše tijelo? Kako ste? Jeste li na dobrom putu ili se malo po malo izgubite? Otvorite sva svoja osjetila i imajte povjerenja…

Svi su odgovori pred vama, iako ih možda još ne vidite, samo što se nisu otkrili. Onaj tko traži,  i nađe!

________________

Kristina Gita Kavran, dipl. životni i socijalni savjetnik s težištem na sistemsko dinamičkom pristupu i zdravstvenoj pedagogiji u savjetovanju; pedagoško-zvučni terapeut u radu s djecom; Wingwave coach… (više informacija: kagita-akademija.hr

Programi sadrže: individualni pristup, detaljnu analizu, stručni terapijski pristup u kojem je sjedinjeno cjelokupno desetogodišnje iskustvo u radu s ljudima i programe posebno dizajnirane prema zadanim ciljevima svakog pojedinca.

Termin možete dobiti na: +385 99 517 5662

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja