Međimurje Press
Kristina Gita Kavran

Percepcija naših granica!

Piše: KRISTINA GITA KAVRAN

Stavovi i obrasci vjerovanja uvelike utječu na ono što nazivamo svojim životom. I doista, vaš život odraz je svih vaših razmišljanja, vjerovanja, osjećanja… Život koji gledate i proživljavate nije ništa drugo nego zrcalna refleksija onoga unutar vas.

Ako stalno razmišljate o strahovima, prije ili poslije dogodi se upravo sve ono čega ste se bojali. No u trenutku kad ste se bojali, nije bilo razloga ni za jedan od proživljenih strahova. Sve to vrijeme mogli ste pokloniti nečemu mnogo uzvišenijem, posvetiti pažnju nečemu što bi vam obogatilo život. Nečemu što donosi radost i mir, snagu i inspiraciju. Naučili smo hraniti strahove, svakog dana iznova, i tako ih s vremenom i oživimo i osjetimo na tjelesnoj razini. Vi jedini imate svakog dana, svakog jutra, mogućnost birati kamo ćete usmjeriti svoj život, čemu ćete poklanjati pažnju, u što ćete ulagati svoju energiju i vrijeme. Stoga pazite što birate. Život je dragocjen, zato vam je i dan na dar. Cijenite to i čuvajte ga. I pazite na vrijeme. Nemojte uzalud trošiti na krive stvari vrijeme koje je krhko, koje već ionako bezobrazno curi. Vjerujem da u današnje vrijeme više ni ne smijemo dozvoliti luksuz da živimo i djelujemo u prazno. Svaki se naš dah broji, svaki se naš korak broji… potpuno sve, i ona najmanja sitnica od neprocjenjive je vrijednosti. Živite svjesno jer jedino na taj način možete zaustaviti vrijeme i postojati u trenutku, jedino tada život dobiva smisao. Ono što je bilo, bilo je, i neka tamo i ostane, a ono što će doći, pustite da dođe kad mu za to dođe vrijeme. Ipak, nečega morate itekako biti svjesni. Ono što je iza vas, vaše jučer, dovelo vas je do ovog trenutka, do vašeg danas. Stoga imajte na umu da će vas ovaj trenutak i svako vaše sada odvesti u vaše sutra. Zato pazite na svaki korak, svaku misao, svaku izgovorenu riječ. Sve je u vama. I jučer, i danas, i sutra. Nema ničega izvan vas. A i ono što vidite izvan sebe, nije potpuno izvan vas, jer niste odvojivi od onog van tijela. Sve je povezano, sve je cjelina. Svijet u vama i svijet izvan vas dijeli samo oklop vašeg tijela. No on je dio i vašeg unutarnjeg i vanjskog svijeta. Povezani smo i vidljivim i nevidljivim nitima.

Ako živimo svjesno, jasno možemo ne samo osjetiti, već i vidjeti kako se te granice raspršuju i kako ih čak ni nema, samo je naša percepcija ta koja nas uvodi u začarani krug odvojenosti ili nas rastapa i izvodi u cjelovitost postojanosti.

Foto: protreptikos.wordpress.com

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja