Međimurje Press
Kristina Gita Kavran

Zašto nas često doživljavaju površno?

Piše: KRISTINA GITA KAVRAN

Često nas okruže ljudi koji nas iz nekih razloga trebaju više nego mi njih, a da toga nisu ni svjesni. Često se događa da se dajemo 1000% jer drugačije ne znamo, a oni koji surađuju s nama ipak nas doživljavaju površno. Dajemo se cijelim svojim bićem, dušom i srcem bezuvjetno s najboljim namjerama. I ono tužno na kraju, često se dogodi da nas ne cijene i ne poštuju naš trud i zalaganje.

U takvim trenucima osjećamo se obezvrijeđeno i tužno. Ne zbog povrijeđenog ega, već zbog osjećaja da nas oni kojima se dajemo iskreno uopće ne doživljavaju, ne čuju i ne vide. Nije stvar u tome da od njih očekujemo nagrade i pohvale, ne. Stvar je u tome da se s njihove strane u njihovim očima osjećamo prihvaćeno i poštovano. Svatko od nas zaslužuje iskazano poštovanje od onih kojima je s naše strane iskazano poštovanje. Nikome nije stalo ni do mišljenja svih na ovome svijetu, ni do pažnje, poštovanja i ljubavi svih oko sebe, no stalo nam je do mišljenja onih koji su nam dragi i važni, stalo nam je do poštovanja onih koje volimo i s kojima smo u kontaktu i suradnji. Kad vas povrijede, kad vas obezvrijede, nemojte šutjeti. Ako vam je stalo do te osobe i njezina mišljenja, nađite način koji neće učiniti da se osoba s druge strane osjeća napadnuto, nemojte je ranjavati, ne idite putem kojim je pošla ona. No dajte joj do znanja da je pogriješila i da vas je povrijedila. Ako joj ne kažete, osoba neće ni znati. A kad zna, pružate joj priliku da to osvijesti i ispravi nepravdu koju je možda sasvim slučajno počinila. Nemojte u navali adrenalina brzopleto i nekontrolirano reagirati jer se može dogoditi da kažete nešto što niste mislili i sve će ispasti onako kako nije ni trebalo. Prije svega morate se smiriti, sabrati misli i osjećaje i tek onda učiniti sljedeći korak prema tome da kažete što mislite i kako se osjećate zbog nepravde koja vam je nanesena. Nakon toga, pružite priliku i omogućite dovoljno vremena osobi koja vas je povrijedila da osvijesti sve što je čula od vas i ispravi sve što krivo radi. Budite strpljivi i puni razumijevanja jer nije lako osvijestiti da smo pogriješili i nekoga povrijedili, a još je teže to i priznati.

Podsjetite se da svi griješimo i da, bez obzira na sve ono najbolje što imamo, dana nam je mogućnost da osvještavanjem možemo ispraviti sve loše što smo svjesno ili nesvjesno nekome učinili. A griješimo svi. I ja i vi i ostatak svijeta koji nas okružuje. Stoga, budite strpljivi, puni razumijevanja i opraštajte –  kako sebi, tako i onima oko sebe.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja