Međimurje Press
Kolumne

Međimurje na kovanici od 1 eura!

Piše: MATEJA GOŠĆIEJ

Ovih dana puno je polemike oko toga kako treba izgledati koja kovanica, koji euro, je li na istoj Hrvat ili nije, čega je simbol i zašto, pa tko je iskoristio čiju fotografiju bez autorskih prava i tome slično.

Nemamo li u ovo vrijeme dovoljno drugih problema i briga da nas se manipulira ovako beznačajnim temama?! Pred nama su poskupljenja, više ćemo plaćati one najosnovnije stvari koje su nam potrebne za preživljavanje, da sad ne nabrajamo, sve osim – zraka. Da, znate kako kažu, ne izazivaj vraga.

U toj temi izgleda budućeg hrvatskog novca, eura, zaboravljamo postaviti bitnija egzistencijalna pitanja, Barem ono jedno, najvažnije, što će nama uvođenje eura točno donijeti? Hoće li naš standard time biti bolji, budućnost sigurnija, hrana i energenti dostupniji, gorivo povoljnije, djeci obrazovanje dostupnije i slično? Neka me ispravi onaj koji zna više, no rekla bi da neće.

Zato naslov banalan da banalniji ne može, ne nije prvi april i ne nismo na kovanici, a ovo je samo izazivanje reakcije i apel onima koji su na Međimurje zaboravili. Banalan kao i situacija koja puni medijske stupce ovih dana. Apsolutno smatram da Međimurje zaslužuje biti na kovanici od centa ili 1 eura.

Mi smo itekako vrijedan dio Hrvatske pogotovo kad nam tepaju „mala Švicarska“. Upravo s toga željeli  bi da smo priznati i cijenjeni barem na djeliću njenog CENTA. Doprinosimo iznadprosječno gospodarstvu, obrazovanju, izvrsnosti, izvozimo više nego uvozimo. Nažalost, zasad nam se ne smiješi ovakva čast,  nove najvažnije teme u Hrvata.

I da, ako Međimurec zna dizajnirati novi izgled kovanice, onda pretpostavljam zna ubaciti i neku lokalnu temu – motiv, koji bi krasio budući novčić. Neće morati zvati vlasnika u Škotsku za dopuštenje prijenosa fotografije, već nekog našeg domaćeg autora.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja