Međimurje Press
KolumneUrednik

Na marginama Gradskog vijeća Grada Čakovca!

Iako su prve dvije točke dnevnog reda jučer održane sjednice Gradskog vijeća vezane uz  javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Čakovca maknute, vidljiv je bio nesporazum koji na marginama sjednica već poduže traje između predsjednika Gradskog vijeća i gradonačelnice, koje bi u koalicijski partneri trebali što prije riješiti iza zatvorenih vrata.

Isto tako, ponavlja se i pitanje glasovanja vijećnika koje traje predugo, mada svi vijećnici imaju tablete i prema zamišljenom, elektronsko glasovanje trebalo je biti brže od nekada klasičnog dizanja ruke. Iako ovaj saziv Gradskog vijeća izgleda vrlo monolitno, ipak nije zgoreg znati tko kako i za što glasuje. Uz već poznato negodovanje vijećnika o terminu održavanja sjednica, ova potonja donijela je još i neugodne mirise kanalizacije Društvenog doma u Novom Selu Rok.

Kako smo na našoj FB stranici odmah neposredno nakon sjednice objavili fonogram cijelog Aktualnog sata i sva vijećnička pitanja s odgovorima, zadržat ćemo se na jednoj aktualnoj temi koja se već proteže drugu sjednicu za redom, a to je pitanje financijskog i programskog rada Centra za kulturu Čakovec. Naime, Karolina Juzbašić i Boris Bistrović reagirali su ponovno s obzirom na izvješće koje je dostavilo rukovodstvo Centra za kulturu.

Na ime autorskih honorara i ugovora o djelu u Centru za kulturu isplaćeno je više od 1.400.000,00 kuna. Ti  veliki iznosi bili su nažalost prikazani kroz zaštitu osobnih podataka. Odgovor kome i koliko, za koju djelatnost ili obavljeni posao, dobili smo danas za Gradsko vijeće i  koristim priliku da ih komentiram – rekla je u uvodu vijećnica Karolina Juzbašić.

-U  opisu isplaćenih iznosa vidimo da nekoliko djelatnika istovremeno dobivaju isplate na autorske honorare i ugovora o povremenom radu. Vidimo i isplate prijašnjim članovima Upravnog vijeća Centra za kulturu. S pravom se tu postavljaju konkretna pitanja. Da li u Centru za kulturu postoje Pravilnici koji reguliraju takve odnose? Imaju li u Centru jasne postavljene kriterije o poslovanju? Vidljiv je i veliki nesrazmjer u obavljanju istih aktivnosti pa tako isplate za režiranje kazališnih predstava u iznosu od 4-25 tisuća kuna. Kada se sumiraju svi podaci razložno se vidi da gotovo preko 85% isplata ide za kazališnu družinu PINKLEC. U našem Centru za kulturu kao organizatoru kulturnih programa širokog spektra vidljivo je da je akcenat najviše stavljen na Pinklece. Gdje su druge aktivnosti? Sve to ukazuje na multipliciranje funkcija i dužnosti, što pak otvara mogućnost u sumnju i nepravilnosti učinkovitosti u poslovanju ustanove – zaključila je Karolina Juzbašić.

Na istu temu govorio je i vijećnik Boris Bistrović

-U ime stranke FOKUS referiram se na stanje u Centru za kulturu. Moram reći da smo ŠOKIRANI! Načinom poslovanja, isplatama honorara i autorskih ugovora, sustavnim zanemarivanjem ostalih djelatnosti Centra za kulturu, osim kazališnog, grubog kršenja statuta, krajnje suspektnim isplatama osobama povezanim s nadzornim tijelom institucije. Odbijanje komercijalizacije korištenja infrastrukture institucije s obrazloženjem da će Centar biti brana estradizaciji kulture. Mišljenja smo da ni jedna institucija u vlasništvu Grada ne smije odbijati komercijalnu djelatnost već naprotiv. Ostvariti što više prihoda tržišnim poslovanjem i povlačenjem sre4dstava iz europskih fondova i ministarstava. Zaključno, ako težimo moralnijem društvu, onda bi trebalo preuzeti takve standarde i obrasce ponašanja, gdje se za minornije nepravilnosti podnose ostavke –naznačio je Bistrović.

Ravnatelj Centra za kulturu Romano Bogdan branio se stavom da su svi honorari svake godine bili na Gradskom vijeću, a da se transparentnost vidi u financijskim izvještajima. Sve je prošlo revizije bez prigovora.

Nažalost, kako smo saznali, Centar za kulturu nema spomenuti Pravilnik ni prilagođene akte, a što se i očekuje narednih mjeseci. Gradsko vijeće donijelo je i odluku da se Dejan Buvač razrješuje se dužnosti člana Upravnog vijeća Centra za kulturu Čakovec, s danom 31. siječnja 2022., a na njegovo mjesto imenuje Karolina Juzbašić.

Nije na odmet dodati kako samo malo truda treba pa da se informira o sustavu djelovanja Centara za kulturu u nekim susjednim zemljama, njihovom funkcioniranju ili samoodrživosti.

(rd)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja