Međimurje Press
Kolumne Mateja Gošćiej

Tema koja se neće svidjeti baš svakome!

Piše: MATEJA GOŠĆIEJ

Ako nije na Facebooku nije se dogodilo!

E kako bi rekli – da mi je kuna svaki puta kada sam to čula ili je netko rekao meni direktno, imala bi solidnu sumu novca, vjerujte mi. Ja sam dijete tehnologije, društvene mreže odredile su i moje odrastanje, socijalizaciju, interakciju, ali i već u samim počecima diktirale društvene klike, stvarale tračeve i ogovaranja, postale predmet razdora. Možda nisu stvorene s tim u mislima – ajmo vjerovati u to – no budimo realni velika većina kvalitetnog sadržaja koji se plasira putem društvenih mreža – nije hit i ne prolazi.

Danas je bitnije čija su guzica ili usne veće s filterom ili bez, tko je bio na skijanju prije tebe i je li se spustio s većeg ili manjeg brijega, ne zaboravimo make up tutorijale i „stručnjake“ koji nas u samo 5 minuta mogu naučiti – sve! Tu su i ljubomorne sitne duše koje jedva čekaju da nešto objaviš da ti daju „konstruktivan“ komentar, opet jer oni su „stručnjaci“. Pa jasno, čuli su od susjeda da je njihov frend bio na seminaru i to ih čini stručnim osobama za određenu temu (ne!). Ne zaboravimo na lažne živote koje neki ljudi žive na društvenim mrežama, zaboravljajući pritom da imaju obitelj i prijatelje koji ih znaju u dušu i koji znaju da lažu svima, no ponajviše sebi. A broj prijatelja koji nas određuje je jedna nova laž za sebe. Kao i niz stvari oko nas kreirane da nas spajaju, društvene mreže rade među nama razliku i etiketiraju nas. Znam mislit ćete da nisam normalna i da „ja to ne shvaćam“ ili „ne koristim na pravi način društvene mreže“, što god kažete naslušala sam se toga od srednje škole.

Društvene mreže konstruktivne su u poslu, to priznajem, no samo ako se koriste na pravilan način, sa svrhom informiranja javnosti kojoj se želite obratiti prateći pritom sve zakone/pravila/norme komunikacije i informiranja.

Zaključak – budite ljubazni, poštujte jedni druge, imajte u mislima da smo svi (S V I) od krvi i mesa, ne podliježite mislima onih sitnih duša, svi smo različiti i to je super! Jedina osoba koju morate impresionirati i kojoj se morate svidjeti ste vi sami. E tad će vam biti svejedno tko je, gdje, zašto, s kim itd. Možda se odlučite i na to da „raskinete“ s društvenim mrežama, a danas je već to postala i situacija u kojoj vam drugi čestitaju. Kao kad ovisnik slavi mjesec dana bez svog poroka i svi mu govore – bravo, ti to možeš, tako je danas i s društvenim mrežama – nisi pogledala objave već 5,5 sati – wow bravo, samo tako dalje, čestitam! Ili ako si se odlučio „pročistiti“ od društvenih mreža i ugasio profil (zasad), svi su tako puni podrške a misle da nećeš izdržati ni dana!

Sviđa vam se ili ne sve što sam danas napisala, bez brige nisam na Facebooku – nije se dogodilo! 😊

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja