Međimurje Press
Kolumne

Tko preuzima vlast?

Piše: MATEJA GOŠĆIEJ


Poklade, Karneval, Maškare ili Fašnik, sinonimi su za uzbudljivo razdoblje prije korizme koje nam donosi pregršt zabave, veselja i smijeha. Vrijeme je to u kojem svatko može biti sve što poželi, pustiti mašti na volju, sudjelovati u organiziranom maskenbalu i povorkama, pjevajući pritom pokladne pjesme kao „Tu za repu tu za len“.

Tu za len, tu za len,
Za to masno zelje,
Dugi len, dugi len
Debela je repa.

Fašnik se je oženil,
Pepelnicu zaručil.
Pepelnica zaručnica,
Fašnik mladoženja

Godina za nama donijela nam je nova pravila. “Novo normalno” postalo je sinonim za javna događanja, maske, koje su nosile samo zaljubljenici u fašnik, karneval, maškare, postale su nam svakodnevnica. Na žalost ovogodišnji će fašnik, biti mnogo mirniji, uz podsjetnike na prošle vesele dane, ali uz najavu ljepših fašničkih dana u budućnosti.

Kako bi i ove godine održali fašnički duh, družit ćemo se na društvenim mrežama i u sigurnom virtualnom okruženju, uz fašnički spomenar, sjećanja i uspomene, izložbe starih fotografija, izbor za najkreativniju masku i još mnoge razne sadržaje.

Hoće li nam se ovih fašničkih dana, pod maskom dobročinitelja, za koju još ne znamo kako izgleda, smanjiti inflacija, cijena jedne jedine namirnice?  Ili možda netko pod maskom glavnog i odgovornog političara podijeli corona dodatak?

Tko se još sjeća kada se Fašnik oženil, na Pepelnicu zaručil, kada se orilo susjedstvom, ulicama, zgradama, kada su mališani maskirani ophodili svoje susjedstvo?  Cijepljeni ili ne, s potvrdama ili ne, ni ove godine neke maske za fašnik neće pasti.

Ipak, bar na jedan dan u godini možemo pustiti se prepustiti novom liku kojeg utjelovimo maskiranjem. Međimurje ima niz tradicionalnih maski – od pikača (na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara), čaplji, kravi, lafri i drugih, a upravo je svakim održavanjem Fašnika cilj sačuvati tradiciju maskiranja u svakom kraju Međimurja.

U vrijeme veljače ovaj običaj itekako dobro dođe, samo ako želimo sve loše ostaviti iza sebe. Zato i palimo Fašnika od slame i stare odjeće. NJEGA, koji nam je kriv za svo zlo koje nam se dogodilo, ali i vjerovanju kako istjerujemo zimu i prizivamo proljeće.

Maske najbolje pokazuju vašu osobnost, stanje uma, uzore ili pak trenutnu inspiraciju. Tako i treba biti, ne brinite što će drugi reći, dajte si oduška i uživajte u najmaskiranijem danu u godini!

Na kraju krajeva, maskiranje ili kamuflaža, svima dobro idu.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja