Decenija života Kalinki u Međimurju

Udruga ruskog govornog područja u Međimurju Kalinka pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović proslavila je svoju 10.godišnjicu rada u Međimurju.

Dok političari natežu odnose dviju država, Kalinke rade upravo suprotno i povezuju hrvatsko-ruske odnose. Prezentirale su to i jučer u dvorani Centra za kulturu i pobrale sve simpatije Međimuraca i gostiju koji su ispunili dvoranu.

Ministar savjetnik u Veleposlanstvu Ruske Federacije u Hrvatskoj Vladimir Nikolajević Prohorov, imao je priliku vidjeti izrazitu susretljivost na koju su naišle Kalinke u Međimurju, suživot nacionalne manjine s većinskim stanovništvom.

Međimurje i tolerantnost ovdašnjih ljudi, pružilo je ruku ženama koje su svoje partnere našle u našem kraju i to nakon nakon niza građevinskih radova u njihovoj zemlji. Izgradile ovdje obitelji, poštujući novu sredinu u koju su došle, ali nikad zaboravljajući svoju Rusiju, svoje kulturne i gastronomske običaje.

A Međimurci na svojoj zemlji cijene rad, cijene kulturu drugih naroda i taj postulat donio je jedno veliko bogatstvo kojim se mogu ponositi i Ruska Federacija i Republika Hrvatska. Nadasve tolerantno Međimurje.

Jučerašnji sadržajni program razgalio je sva srca i stopio dva slavenska naroda uz raskošnu priča Rusije, uz Ansambl Kalinka, zbor J.Š.Slavenski, KUD Žiškovec, Ukrajinsku folklornu skupinu „Andij Pelih iz Šumeća.

Umjesto nabrajana nazočnih političara koji su nazočili ovom sadržajnom i prijateljskom eventu, recimo samo da su već na samom početku prilikom izvođenja Ruske i Hrvatske himne, ljubav i poštovanje ispunili dvoranu Centra za kulturu. A to dvoje čini zajedništvo, koje tako rijetko susrećemo u životu.

Čestitke Kalinkama na svemu i bogatstvu koje su svojom pojavom donijele u Međimurje!

(Rajko Dobošić)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*