Međimurje Press
Komentari Urednik

Međimurje čeka svog prvog europarlamentarca. Hoće li ga i dobiti?

Izbori za kandidate i iz Međimurja kojih je više no ikada, dogoditi će se 26. svibnja. Razasuti su uz 33 kandidacijske liste, a ima ih čak 11. Pobude su različite, ali i doći na listu veliko je priznanje. Nakon ovih izbora za Europski parlament, tko će još moći reći da su Međimurci apolitični.

Da bi osigurali europsku stolicu na svojim listama, svi oni moraju doseći cifru od 5% ili čak 6% ukupnog broja glasača u državi koja je jedna izborna jedinica. Ili u prijevodu izmešu 50.000 i 60.000 onih koji će iz zaokružiti. Koliko su neki prepoznati diljem Hrvatske pa i u samom Međimurju, nije teško zaključiti, ali kako jedan od njih kaže, zašto ne bi probao, ne košta ništa, a plaća je “puna šaka brade”. Punih 5 godina.

Da budemo benevolentni, možda je i moguće, jer bez obzira na redoslijed na listi, odlučuju preferencijski glasovi, dakle možemo birati pojedinca.

Za većinu od naših 11 kandidata, ovisno kojoj stranci pripadaju, zasigurno nećete puno čuti u samoj promidžbi koja traje podosta vremena. Što zbog love, što zbog mjesta na listi, što nedostatka iskustva i poznavanja samog Europskog parlamenta, europskih zakona, ali i engleskog jezika.

Svejedno, želje su velike, pa iako su mogućnosti male, vrijedi pokušati. Politika je ionako, naučili smo, skup mogućih nemogućnosti.

Na listama su:

Mladen Novak SDP, Matija Posavec HNS, Sunčana Glavak HDZ, Branimir Bunjac Živi zid, Marina Gradišer Amsterdamska koalicija, Blaženka Zvoršec HSLS, Ervin Vičević NS Reformisti, Ivica Smolić i Ivan Hegeduš Lista Blokiranih, Miljenko Cmrečak Hrvatska demokršćanska stranka, Gorkić Taradi Slobodna Hrvatska.

(rd)

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja