Ministar zdravstva ima želju, županija daje ključno (ne)odobrenje

Spajanje urologija općih bolnica Varaždin i Čakovec uštedjelo bi 800 tisuća kuna, a pridodavši u Hrvatskoj još neke manje bolnice, i do 30 milijuna kuna mjesečno. Projekt je to kojeg susi  kao štafetnom palicom dodavali ministri zdravlja od Varge, Nakića pa sada do Kujundžića. Krinka je toi mjera  koja sigurno neće spasiti zdravstvo koje sve dublje tone, a sve pod nazivnikom i stavkom stvaranja Centara izvrsnosti.

Masterplan racionalizacije u zdravstvu koje grcajuu u dugovima, tako se prelijeva na žitelje Međimurja koji su o spajanju s Varaždinskom bolnicom jasno i glasno na prvu rekli NE.

Kako piše jedan dnevni list, Milanu Kujundžiću je primjerice, udaljenost između Čakovca i Varaždina  oko 15 kilometara, što je otprilike slično kao kada pacijent iz zapadnog dijela Zagreba odlazi u Klinički bolnički centar Dubrava. No, da li je to isto? Dosadašnja ulaganja u čakovečku bolnicu, odricanja osnivača i stanovnika Međimurja, s pravom i rezignacijom odbija takve naume čelnika u Zagrebu.

Jasno je to naznačio i župan Matija Posavec nakon nedavnog posjeta Kujundžića ŽB Čakovec. Teško je reći kolike bi financijske uštede nastale spajanjem, jer to ovisi o broju provedenih funkcionalnih spajanja.

I drugi župani jasno naznačuju kako ovaj prijedlog za četvrti kvartal ove godine nema nikakve konkretne pomake nabolje, ali ni koristi. Nema podataka ni za financije, utjecaja na pacijente, ali i na liječnike. Jasno je tko upravlja bolnicama. to je lokalna samouprava.

Jedno je sigurno, Ministarstvo treba dobiti “dozvolu” od vlasnika bolnica!

(R.Dobošić)

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*