Međimurje Press
Urednik

Obilježavanje hrvatske povijesti bez nekog odziva

CRTICA

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika borcima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu i Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu,  opetovani je čin koji se u godini dana ponavlja nekoliko puta prigodom značajnijih datuma hrvatske, ali i međimurske prošlosti.

Tako je bilo i jučer uoči velikog praznika Dana pobjede i domovinske
zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Ono što svaki kroničar može primijetiti, je sve manji odaziv, čak i onih koji bi po nekoj funkciji trebali odavati počast, a kamo li običnog pučanstva. Zadovoljava se kratkim protokolom, opwtovanim govorima, samo da sve prođe što prije. Iste udruge, iste organizacije, isti političari, ista lica. Više to izgleda na ZADOVOLJAVANJE formalnosti nego na ponos i iskreno odavanje počasti stradalnicima lijevih ili desnih. I to je izražena forma u kojoj lijevi ne dolaze desnima i obratno. Samo trenutna politička vodstva kao obaveza i pripadnici policije. Sve ostalo prema rasporedu obilježavanja. Državna politika, rekli bi slobodno, preslikana u Međimurju.

Isto tako, simptomatično je da npr. jučer, na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, sudjeluje nekoliko, samo na prste jedne ruke županijskih vijećnika ili još manje gradskih, a da građanstva ni nema. Da o braniteljima ne govorimo. Ne odazivaju se!

Govori se o rekonstruirati sadašnjeg Spomen zida u suradnji ŽUPANIJE, GRADA i KOORDINACIJE UDRUGA IZ DOMOVINSKOG RATA kako bi u perivoju Zrinskih u srcu grada Čakovca i Međimurja imali spomenik gdje će se okupljati buduće generacije.

Lijepo je simbolizirati bilo kakvo stradavanje, ali ako za to nema senzibiliteta, a nadasve zajedništva, uz minorni odaziv, badava svaki pokušaj pijeteta prema stradalnicima.

I nadalje, sve će ostati u uskim okvirima vladajućih struktura i poneke udruge.

(R.Dobošić)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja