Slučajno ili ne, ali na međimurskim cestama se sve više stradava!

Brojna policijska upozorenja, edukativne akcije, najave, direktno ili indirektno putem medija, kao da nemaju odjeka kada su u pitanju prometne nesreće na međimurskim prometnicama.

Gotovo svakodnevni nemili događaji, ipak poprimaju još teže konotacije kada se gube ljudski životi. Ovaj vikend kao da je signal da se nešto u strukturama represije, ali i kod vozača mora nešto drastično mijenjati.

Razlog je to zbog kojeg je vozače potrebno upozoriti na povećan oprez, na važnost strogog poštovanja prometnih pravila i propisa radi zaštite sebe i ostalih sudionika. Nedvojbeno je da mi sami itekako možemo spriječiti stradanje na međimurskim  cestama, uz točno detektiranje razloga zbog kojih se prometne nesreće događaju. Situacija prema posljednjim događajima je naprosto porazna.

Velika većina jako dobro poznaje prometna pravila. Iako je manji broj onih koji spadaju u loše vozače, cestovne huligane koji ugrožavaju sebe i druge, o njima se više govori, jer upravo takvi predstavljaju problem u prometu. Najveći broj prometnih nesreća događa se zbog neprilagođene brzine, jer nažalost, među vozačima vlada uvjerenje da će se ako se poštuju ograničenja brzine, uvijek kasniti, što nije točno. Također, vožnja pod utjecajem alkohola, opojnih droga ili lijekova produžuje put reagiranja vozača kao i kompletan zaustavni put vozila u nekoj prometnoj situaciji. U društvu vlada krivo uvjerenje da se polaže vozački ispit, kao i da je potrebno vezati se sigurnosnim pojasem ili nositi zaštitnu kacigu kod vožnje motociklom, isključivo zato da bi se izbjegle novčane kazne.

Niska razina prometne kulture kod vozača može uzrokovati prometnu nesreću, a to je, primjerice, nepotrebno korištenje zvučnih znakova što stvara previše buke i dekoncentrira vozače, kao i oduzimanje prednosti, agresivno ponašanje i slično.

Vozači, iako su položili vozački ispit, nakon nekog vremena zaborave naučeno pa se tako iz svakodnevnih razgovora među njima vidi da samo rijetki znaju da, primjerice, znak ograničenja brzine na cesti vrijedi samo do idućeg raskrižja, a ne sve do nekog idućeg znaka ograničenja, kako vozači uglavnom smatraju. Potrebno je spomenuti i problem mladih vozača, onih u dobi od 16 do 24 godine, koji vrlo često sudjeluju u prometnim nesrećama, jer nerijetko krše prometna pravila i propise.

Nažalost, prometne nesreće u toj dobnoj skupini najčešće rezultiraju smrtnim posljedicama. Mladi moraju biti svjesni da kad polože vozački ispit, nisu “gotovi” vozači, već dosta znanja dolazi s iskustvom. Do tad moraju biti oprezniji od ostalih vozača.

Za prometne nesreće odgovorno je nepravilno ponašanje čovjeka u čak 85 posto slučajeva, stanje prometnice, uvjeti i vremenske prilike u 10 posto, a tehnički propusti i slično u pet posto slučajeva.

S obzirom na činjenice, stanje u Međimurskoj županiji vezano uz prometnu kulturu postaje sve kritičnije. Previše je mrtvih i preveliki broj nesreća da bi od toga okretala glava. Crne statistike uzimaju maha,a to nikako ne želimo.

(R.Dobošić)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*