Međimurje Press
Urednik

Socijalna diskriminacija!

SIROMAŠTVO NAJTEŽA DRUŠTVENA KATEGORIJA

SVAKOGA DANA ČITAMO KAKO SE POPUT KUGE U 21. STOLJEĆU ŠIRI SIROMAŠTVO, KAKO MNOGI JEDVA SASTAVLJU KRAJ S KRAJEM, DA MNOGI NEMAJU NI ZA KORICU KRUHA. RASTE BROJ BESKUĆNIKA , A SVE NA KONTO BOGAĆENJA MANJINE

Siromaštvo je, slobodno se možemo izraziti, skandal za svaku državu, grad, selo, naselje!

Svako ljudsko biće ima pravo na dostatna sredstva za dostojanstven život, osobito za hranu, odjeću, krov nad glavom, zdravlje, zdravstvenu zaštitu, odmor i nužne socijalne usluge. U slučaju bolesti, onesposobljenosti, starosti, nezaposlenosti, udovištva i bilo koje druge situacije u kojoj su joj uskraćena prava, svaka osoba ima pravo na zbrinjavanje. Međunarodno priznato pravo na socijalnu sigurnost osnovno je jamstvo ljudskog dostojanstva svim ljudima koji nisu u mogućnosti sami ostvariti svoja prava.

Podjela na takozvane siromašne ljude i one koji žive u izobilju sve je izraženija. Trenutna financijska i ekonomska kriza produbljuje i zaoštrava ovu podjelu. Ta je podjela štetna kako za društvo u cjelini tako i za svaku pojedinu osobu. Nitko ne bi trebao živjeti u siromaštvu zbog nepravednih struktura ili odnosa. “Nula siromaštva” je moralni zahtjev.

Nažalost, mnogi ljudi nikada nisu doživjeli ništa drugo osim siromaštva. Drugi poznaju faze siromaštva koje se izmjenjuju s fazama bez siromaštva. Faze uobičajenog biografskog razvoja su: obitelj, škola, obrazovanje za posao, posao, zasnivanje obitelji i mirovina. Sve su ove faze izložene riziku od siromaštva.

Siromaštvo se tiče svakoga. Međutim, vlade država moraju prihvatiti svoju ulogu. Da bismo promijenili stanje, trebamo usvojiti viziju društvene stvarnosti koja potiče od siromašnih i sa siromašnima. Osnaživanje siromašnih prvi je korak na putu uključivanja u društvo. Najbolji način za sprječavanje siromaštva i
najbolji način za borbu protiv njega jest sudjelovanje u društvu.

Jer, kako je rekao Blaise Pascal “Pravda bez moći je nemoguća; moć bez pravde je tiranija.”

Urednik

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja