Međimurje Press
Politika i društvo Urednik

U utorak 11. srpnja novo konstituiranje Skupštine Međimurske županije

Dvojbe više nema, sutra će se u drugom pokušaju konstituirati županijska Skupština Međimurske županije

Nakon prvog neuspjelog pokušaja, sasvim je sigurno da će sutra uspjeti konstituirati Skupština Međimurske županije. Na to ukazuje dogovor SDP-a i koalicijskih partnera i HNS-a i njegovih koalicijskih partnera, a koji je izostao prije dvanaestak dana. To sasvim sigurno znači da ćemo ponovno na mjestu predsjednika vidjeti Mladena Novaka čelnika županijskog SDP-a. Isto tako, ubrzo ćemo saznati i koliko je ta stranka u trgovačkim pregovorima dobila Upravnih vijeća, Nadzornih odbora…da li shodno rezultatima izbora ili onako ispod stola.

Bez obzira na neke otpore u SDP-u da se ne da podrška županu u sastavljanju skupštinske većine, ipak mjesto predsjednika Skupštine pokazalo se, nije za odbaciti. Time je zaključana, po ko zna koji puta, otvorena ponuda HDZ i Darka Horvata za suradnju koju je nudio županu. Za to je imao puno razloga s obzirom da vijećnica iz Međimurja Bernarda Topolko uporno „drži štangu“ HDZ-u i Plenkoviću u Saboru.

U pozadini konstituiranja svakako je Živi zid, koji je sa svoja tri vijećnika mogao dati podršku županu i tako razriješiti dvojbe već na prvoj konstituirajućoj sjednici, jer su župana podržali i vijećnici HSS-a. Istina, bila bi to taka većina sa 22 glasa, ali dovoljna za nesmetan rad.

Prema informaciji, nakon prvog neuspjelog konstituiranja, Branimir Bunjac u ime Živog zida, tražio je za svoju stranku predsjedničko mjesto Skupštine. Bio bi to veliki zalogaj za stranku koja u Skupštini prema rezultatima izbora ima tri vijećnika. Ponuđeno mjesto potpredsjednika nije ga zadovoljavalo.

Sve u svemu, Županijska skupština manje-više imati će isti većinski sastav kao i u prošlom mandatu. Ako je suditi po oštrim retoričkim najavama prije prvog konstituiranja, za očekivati je da će u ovom, stari-novi predsjednik Mladen Novak nastupati potpuno drugačije no četiri godine. Obzirom na ovakav razvoj situacije, teško je u to povjerovati.

Već sutra uz Mladena Novaka, Skupština bi trebala imenovati i i dva potpredsjednika, Dragutina Glavinu (HNS) i Franju Makovca (HSLS).

(R.Dobošić)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja