Međimurje Press
Urednik

Započela proizvodnja tekućih sapuna „Dodir prirode“ Udruge slijepih Zagreb

Danas je uz prisustvo državnog tajnika Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, gospodina Dragana Jelića, izaslanice gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića i pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, gospođe Romane Galić te predstavnika donatora na skromnoj svečanosti otvoren pogon za proizvodnju tekućih sapuna „Dodir prirode“ koji proizvode slijepe i slabovidne osobe kroz tvrtku „Sfera Visia“ koju je osnovala Udruga slijepih Zagreb.

Ovaj projekt socijalnog poduzetništva uz sada zaposlene tri osobe, planira zapošljavanje još tri slijepe i slabovidne osobe u prvom kvartalu sljedeće godine, a o prodaji ovih proizvoda ovisi i daljnje zapošljavanje. Sve vrste sapuna „Dodir prirode“ proizvode se 100% od prirodnih sastojaka, čije recepture priprema voditeljica proizvodnje Barbara Šajinović koja je povodom proizvodnje tekućih sapuna „Dodir prirode“ izjavila: „Ovo je sapun kao nekad, dok se sapun još kuhao u svakom domaćinstvu. Izrađen je od svježih jestivih biljnih ulja i kalijeve lužine, obogaćen prirodnim eteričnim uljima koja mu daju postojan, ugodan miris i pružaju prirodnu njegu kože. To je jedini pravi tekući sapun prisutan na našem tržištu bez sintetskih kemikalija“. 

Ovom projektu od prvog dana potporu pruža Grad Zagreb, ali mu se priključio i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Financijski su pružili potporu TIKA (Turska agencija za suradnju i koordinaciju) u iznosu od 30.000 EUR za dio opreme te Europska Banka za Obnovu i Razvoj u iznosu od 20.000 EUR. Glavna sirovina za izradu sapuna je Zvijezda suncokretovo ulje koje je već godinama brend broj 1 po izboru potrošača u sklopu istraživanja IpsosPuls. Zvijezda, prva hrvatska tvornica ulja, Udruzi je donirala sirovinu potrebnu za godišnju proizvodnju sapuna.

Direktor društva Zvijezda plus, gospodin Tihomir Adam, rekao je na svečanosti: „Izuzetno nam je drago što sa svojim ključnim proizvodom, Zvijezda suncokretovim uljem, možemo dati podršku društvenom poduzetništvu i zajedno s Udrugom slijepih Zagreb dodatno sudjelovati u stvaranju novih prilika za osobe s invaliditetom“. Povodom otvaranja proizvodnje, izvršni direktor Goran Denis Tomašković istaknuo je: „Od danas su u ponudi našeg poduzeća prirodni tekući sapuni „Dodir prirode“ u ambalaži od 300 ml, 500 ml, 1 l i 5 l. Tvrtke, ustanove i organizacije koje plaćaju penale zbog toga što ne zapošljavaju dovoljan broj osoba s invaliditetom mogu penale anulirati kupovinom naših proizvoda. U sljedećoj godini zaposlit ćemo još tri osobe u našem poduzeću“. Ovo je nadogradnja projekta „Sapuni s točkicama“ za koji je ovaj mjesec agencija Apriori World na čelu koje se nalazi Danijel Koletić, a koja pro bono već punih pet godina surađuje s Udrugom slijepih Zagreb, dobila i prestižno svjetsko priznanje World Golden Contribution Awards kojeg dodjeljuju Ujedinjeni narodi i međunarodna asocijacija za odnose s javnošću IPRA. Naime, projekt osim svoje inovativnosti zadovoljava i jedan od 17 ciljeva održivog razvoja čovječanstva koje su postavili Ujedinjeni narodi – cilj 10 smanjenje nejednakosti.

Goran Denis Tomašković

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja