Emocije pjesničkih slika

Piše: Vesna Janković

Ne mogu svi razumjeti poeziju, mada se često čini da je tako..ali nije…poezija je  arhitektura duše, onaj unutarnji interijer u kojemu pjesnik mijenja raspored svog dizajna prema raspoloženju… To je emocija izražena riječima. Jednom sam druženju čula gospodina koji je rekao da svatko može napisati pjesmu. A ja bih rekla, da svatko može nešto napisati, no nije sve poezija.

Gledam snijeg. Doživljaj snijega može biti hladan, topao, može podsjećati na djetinjstvo, na neki proživljeni trenutak, ali isto tako može jednostavno biti izmaštani osjećaj nečeg što biste voljeli da se desi.  Poeziju ne možeš objasniti. Ona te takne ili te ostavi ravnodušnim. Osjetiš ju ili ju ne osjetiš, ali  nikada je ne možeš do kraja objasniti kao matematičku formulu, kao nešto što se podrazumijeva samo po sebi, kao logični slijed ili tome slično. Ona je kao ljubav. I uvijek ti ostavlja onaj prostor u kome se pitaš da li si doista spoznao što je zapravo pjesnik želio reći…..

Da me netko pita kakve su moje pjesme, rekla bih mu: autobiografske, ali u onoj mjeri u kojoj me vode trenutni osjećaji, kad osvjestim emociju, sjetim se nekog proživljenog događaja, osvijestim uspomenu i na taj osjećaj mogu nadograđivati svoju maštu, osjećaj mogu uvećavati ili umanjivati, tako da se poetski stihovi ne bi smjeli doslovno shvaćati. I svatko iste stihove može doživjeti na svoj način.

Pjesnik naprosto želi isprovocirati emociju kroz pjesničke slike koje su često i iracionalne i imaginarne, a opet toliko stvarne i opipljive, no nikako banalne i bukvalne….autor stihova je poput pletača čipke, koji plete svoj ručni rad proširujući  i mijenjajući ga uvijek drugačijom kreacijom. Ono što je za pletenje mustra, to su za stihove nebrojene stilske figure.

Moj život je poezija i poezija je moj život. Mi smo poput blizanaca koje roditelji uvijek oblače u  isto pa ih ljudi teško mogu razlikovati. I nemojte pokušavati saznavati što sam osjećala tog trenutka kad je nastajala pjesma. Vas pjesma može dirnuti samo na način na koji je vi osjetite taj čas kad je čitate. Sve ostalo je nepotrebna rasprava.Jer…. „Netko osjeti kišu, a netko samo pokisne“ (B. Marley)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*