Međimurje Press
Kolumne Vesna Janković

Jesen kao miss godišnjih doba!

Piše Vesna JANKOVIĆ

Rujan je. Mjesec u kojem ljeto još uzima svoja popodneva, zviždi kroz toplu zavjesu dana hodajući laganim korakom u sunčanim naočalama praveći se važno. Ne da se. Konačno, većina od nas ionako se kune kako im je to naljepše godišnje doba, stoga nije ni čudno da se ponaša pomalo umišljeno.

U nekoj predstavi za biranje miss godišnjih doba zasigurno bi, uz neizbježnu krunu, odijelo i lentu fotogeničnosti i simpatičnosti. Zima bi vjerojatno ispala već u prvom krugu. Proljeće bi imalo veliku šansu za prvu pratilju,a jesen bi se zadovoljila drugom. Dakako, sve ovisi o žiriju. Netko bi taj redoslijed oblikovao sasvim drugačije.

Kako bilo, rujan je luckast mjesec. Slojevit, rekla bih. Barem što se obleke tiče. Jutarnjih desetak stupnjeva primorava te da obučeš jaknu, pogotovo ako biciklom ideš na posao Pomalo jesenje, zar ne? A onda te naglo dizanje temperature tijekom dana ponovo uvodi u ljeto. Čovječe, morao bi sa sobom uzeti rezervnu odjeću ili se oblačiti u slojevima: kratki rukav, dugi rukav, jakna, najlonke, sokne, patike, sandale…pa kad ideš i na posao i sa posla nosiš pinklece u vrećicama kao nekad naš poznati palovski Francek.

Jutro u magli, popodne u plavom. Ne znam miriši li to još ljeto u sjećanjima ili jesen u lišću koje polako, ali sigurno pjeva svoju zadnju simfoniju s vjetrom. Nije li onda rujan toplo-hladna kontinentalna mješavina na raskršću prolazećeg i nadolazećeg, susret koji je u svojoj biti uvijek rastanak različitih paleta boja i zvukova glazbe? Purpurnih sutona uronjenih u dubine mora i vrućih nota ljetnih noći, a opet pastelnih boja oslikanih sjetnim notnim zapisima. Rujan. Ni jesen, ni ljeto.

S rujnom nekako uvijek više posežem za knjigom. Možda zato što su večeri dulje, a upravo to je vrijeme koje mogu uzeti za sebe. Televizija često umara ,a i program je nezanimljiv, monoton i te razne forenzičarske serije više mi se ne gleda. Sve jedno te isto. Tako da je pravo bogatstvo uroniti u svijet kojeg sam odabareš  pa sutradan opet čekaš svoju večer.

A kada zašumi vjetar u krošnjama novog dana rascvast će se rujan u poljima, vinogradima i šumama.  Sjećanja na ljeto odnjihati će se u zrelim rukama jeseni.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja