Jesenska panorama

Piše: Vesna Janković

Šuma u jesen posebno je lijepa. Rasuto lišće po stazama, palete toplih boja koje osobno i sama volim i taj ogoljeli smiraj kao priprema za nadolazeću zimu . Mirnoća koja ispunjava. Kao što proljeće bubnja u pokretu, raste u buđenju i plijeni živošću, tako se s jeseni zajubljujete u lagani ritam nostalgičnosti i sjete. Šarene krošnje od crvenog, žutog, do smeđeg i narančastog kolorita ne mogu te ostaviti ravnodušnim.  Pogotovo kad  krenete iz podnožja planine uz šum potočića koji vas prati dijelom puta, pa se pozdravljate sa drvećem prateći planinarske oznake na njihovim stablima. Zajedno dišete ne razmišjajući o ničemu. Put vas vodi. Na vama je samo da uživate. Na trenutke poželiš da si list koji pleše na vjetru, na trenutke da si jesenski povjetarac koji se igra sa tvojom kosom. Na trenutke zastaneš da upiješ tople zrake sunca, dok se već  slijedeći diviš šumovitom grebenu  koji te okružuje. Poželiš da zagrliš ne samo jedno stablo, već cijelu cjelcatu šumu.

Podsjetilo me to druženje sa šumom na izviđačke davne dane. Našalila sam se da ću idući puta staviti izviđačku maramu pa zapjevala još uvijek znanu mi pjesmu „Mi planinke“. Iznenadila sam samu sebe kako još uvijek znam sve riječi pjesme koju smo kao djeca pjevali uz logorsku vatru.

I tako, penjući se šumskim stazama i puteljcima primijetiš da ispod lišća svakojakog bilja izviruju gljive raznih boja i oblika, na pojedinim se mjestima rosa zadržava na paučinama pretvarajući se u prekrasne biserne ogrlice, susretneš pokojeg bumbara i leptira koji kao i vi hvataju  sunčane zrake ovog predivnog babljeg ljeta koje još traje.  Ono šumu čini ovako lijepom i raskošnom, jer kada stignu magle i kiše možda šuma više neće imati ovakvu draž. Jer svako godišnje doba ima svoje dvije strane. No, do neke takve  jeseni trebalo bi iskoristiti vrijeme boraveći u šumi osjećajući njeno draškanje na obrazima. Odmor -hodajući. Sreću- dodirujući šarenu panoramu jeseni koja se pruža sa nekog od vidikovaca. Izaći iz tijesne kože asfalta na meko šumsko tlo i opiti se  listopadom koji još uvijek miriši na svježe ubranu radost negdje među gorskim visinama.

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*