medjimurjepress@gmail.com

Kava treba biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav

Piše: VESNA JANKOVIĆ

Nemam pojma što se svi furaju na tu prvu jutarnju kavu. Te ne mogu pušiti bez kave te ne mogu progledati bez kave te  bez kave uopće ne mogu zamisliti dan . Evo, moj kolega npr. bez kave ne bi bio isti čovjek. Iako zna da je već kasan na odlasku, mora skuhati kavu. Ali, njegova prva jutarnja kava traje do pet popodne. Budući da bez kave ne može započeti dan, ona je njegova obavezna prva pratilja, dapače, miss prije podneva čiju lentu ne skida ni za živu glavu. Ispije par gutljaja,  a ostatak ga pričeka dok dođe s posla. Na poslu, naravno, pije svoju treću kavu, ne računajući onu koja ga čeka doma.

Uvijek sam se pitala pije li se kava iz navike ili iz potrebe?  Ja , naprotiv, nisam ljubiteljica kave. Od samo jednog gutljaja počela bi drhtati. Nije da nisam probala. Jesam. U vrijeme kad je bila popularna turska kava, znala sam skuhati pokoju u popodnevnim satima, ali obavezno sa šlagom. Tu sam jedino mogla popiti. No, đezve su sada prošlost. Kakve se kave sada piju doista ne znam, jer ja ujutro osim vode, ne pijem ništa. Umjesto toga se škrobam. Želju za obojenom tekućinom nadoknađujem kasnije, pa ispijam svoj kapučino. Jednom, dva puta dnevno. Sasvim dovoljno.

Ritual ispijanja jutarnje kave još uvijek je popularan kod mojih starijih susjeda.  „Mojih teta „, kako ih od milja zovem. One još uvijek po dobrom starom običaju kuhaju tursku kavu  u aluminijskim đezvicama, posjećujući jedna drugu skraćujući si pri tome usamljenost. Sjećam se i vremena nestašice kave. Prava je rijetkost bila nabaviti je, a prava radost kada ste ju dobili na poklon. Danas nema nestašice kave. Danas nema što nema, a ipak smo otuđeni više nego prije. Rijetka su druženja po kućama. Gotovo nitko više nikoga ne zove na kavu u svoj dom . Kave se ispijaju u kafićima, već i u ranojutarnjim satima, za stolovima, gdje svatko bulji u svoj mobitel, dok se miris instanta  širi prostorijom.

Sa šećerom, bez šećera, sa mlijekom, bez mlijeka, duga, kratka, kako bilo….. kava je danas  još uvijek dovoljan razlog za druženje. Vjerojatno i način života bez kojeg mnogi ne bi mogli preživjeti  svoj dan.

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Vesna Janković

Related Posts

Leave a Reply

*