Međimurje Press
Kolumne Vesna Janković

Letargija koja nije upisana u kamenu

Piše: VESNA JANKOVIĆ

Nema te više, tebe naivne koja je u ljudima tražila dobro. Pokupila te ravnodušnost. Uz puteve na kojima si promatrala svoje oblake i vjerovala da su magle samo privremne. Lebdjela si negdje iznad tog zgusnutog kapljičastog ništavila krilima jednog Jonathana Livingstona. Krila si sačuvala, ali nedostaje ti volje.

Nema te više, tebe koja je na svojim leđima mogla nositi svijet. Neprilagođena ludice. Sada prosipaš svoje misli niz šarena polja u urlicima večeri s kojima ne možeš usnuti. Kisneš na utrnulom suncu. Vrištiš i šapućeš istovremeno. Ne dozvoljavajući svojim umornim očima da ti se više ikada približi išta što namiguje. I više te nitko ne može pronaći. Ne možeš ni sama sebe. Jer, više te nema. Tebe koja si oduvijek mrzila ljigavost pretočenu u parfeme. Koja si na baladama crvenih jeseni bosonoga dočekivala i ispraćala kiše. Koja si znala napamet stihove najdužih pjesama i hranila se njihovom krepošću. Tebe koja nisi bila dresirana za mnoštvo. Koja si uvijek tražila smisao u smislu i bavila se analiziranjem detalja. Dok su drugi govorili da je nešto tako zato jer  je tako oduvijek bilo ili su jednostavno prihvaćali nametnute im odgovore i norme, ti si rekla da ništa nije zapisano u kamenu i da ako je nešto takvo kakvo je, to ne znači da se ne može promijeniti i da takvo mora ostati zauvijek. Uostalom, sve je  propise i zakone, osim onih koje je priroda stvorila i stvara sama, donio čovjek. Onaj kome je iz nekog razloga tako odgovaralo. Zašto bi onda nešto, bilo što, tako moralo biti ili ostati i zašto se to ne bi moglo promijeniti?

Utihnula si. Sa pticama koje su smjestili u krletke da im se dive i da ih vole oduzimajući im njihovo pravo na let. Ponekad još ispustiš koji glas poput očajničkog laveža pasa iz azila koji čekaju na udomljavanje. Živa si. Ali te više nema. Tebe koja si bila spremna na rukama nositi tuđe suze  kao skupocjene dragocjenosti.  Šašava klinka.  Hoćeš li ikada shvatiti da se na raskršćima nikada  ne smiješ odvajati od sebe. I da se na rukama ne nose preteški tereti.  Možda te to saznanje ponovo  vrati. Samoj sebi.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja