medjimurjepress@gmail.com

Plima životne radosti

Piše: Vesna Janković

Oj, mladosti kako si lijepa. Gledam današnje maturante u svim tim kreativnim i dobro osmišljenim kostimima. Šareni. Veseli. Ne smeta im loše vrijeme. Nosi ih plima mladosti i životne radosti. Neka. Baš ih je lijepo vidjeti kako se zabavljaju. I mi smo nekad bili mladi. Sjećam se naših maturantskih dana.

Kad smo mi bili maturanti, te je godine, tog mjeseca,  umro Tito. Nismo imali maturalnu večer. Pjevali smo partizanske pjesme. Ne sjećam se da li smo imali mimohod,  ali znam da smo bili razigrani i živahni. Pred nama  je tada bilo svo vrijeme ovog svijeta. Moj je razred bio odjeven u Škote. Imali smo sedam dečki. Zvali smo ih „sedmorica veličanstvenih“. Bože, koliko je to bilo smijeha kad su se pojavili u kiltovima i bijelim dokoljenkama. Osmislili smo i razrednu himnu. Netko je svirao harmoniku. U ono vrijeme nije bilo organiziranih koncerata, pa smo uglavnom  šetali gradom ili ispijali pokoje pić e u ,tada, rijetkim kafićima. Znali smo „upasti“ na nastavu prvih, drugih i trećih  razreda pa im nešto otplesati ili otpjevati. Neku našu inačicu poznate melodije, no nije bilo ljutnje od strane profesora. Čak , dapače. Svi su imali razumijevanja za još jednu generaciju koja bogatija i puna znanja odlazi na svoj životni put.

Danas, kada me ponesu ta sjećanja, osjetim sreću, ali i tugu, jer nekih više nema među nama. Neki se više ne viđamo, neki su odselili u druga mjesta, gradove,države, a s nekima se još ponekad čujemo ili smo u bližem ili daljnjem kontaktu. Oživljavamo školske dane na godišnjicama mature. Tada se susrećemo u opuštenoj atmosferi , stariji, zreliji, mudriji, zrnce iskusniji, sa ponekim pramenom sijede kose isprepletenim u nitima prohujalog vremena.  Mjesec maj je obično mjesec u kojem se ponovo susrećemo. To su ti sastanci, male razglednice pune dragih ljudi, bivših razrednih kolega i njihovih životnih priča, sastanci u kojima ponovo oživljavamo svoju mladost, upravo ovakvu koju danas gledamo  raspjevanu i rasplesanu po našim gradovima.

Ne kaže se badava, „ Od kolijevke pa do ,groba najljepše je đačko doba“.  Ta rečenica nije samo bezazlen refren iz nečijeg spomenara, već doista ima svoj smisao. Onaj, kojeg shvatiš tek kada odrasteš.

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Vesna Janković

Related Posts

Leave a Reply

*