Probuđeno zaspalo dijete

Piše: VESNA JANKOVIĆ

Poslije kiše ulice su pune lokvi. Velikih, malih, okruglih, četvrtastih, pravilnih i nepravilnih i raznoraznih drugih oblika. Za ljetnih vremena capkali smo kao djeca po zgusnutim kapima kiše, vriskali i skakali veseleći se pljuskanju vode, a ja danas u njima samo promatram odraze. Krošnji, neba, uličnih svjetiljaka, ograda i dijelova kuća, svega i svačega. Volim gledati odraze u njima. Volim ih fotografirati.

I mi imamo vlastite odraze. Vlastite  projekcije misli i osjećaja, ponašanja. Samo oni nema veze sa kišom. I prije i poslije kiše naši su odrazi isti.  Ako se nagnemo nad neku lokvu, možemo u njoj vidjeti tek svoje lice. Možemo se smijati i raditi razne grimase . Kao ispred ogledala.  Ponekad to  uradim, onako poskrivečki, da me nitko ne vidi.  Zagledana u mutnu uličnu baricu smijem se sama sebi.  A ponekad me nije briga vidi li me itko ili nitko i svejedno mi je što drugi o tome misle.

Neke lokve i ja zaobilazim u širokom luku, pogotovo  one na uglu Novakove, jer bi tamo mogla u trenu biti potpuno mokra projuri li njome automobil za čijim je volanom vozač koji ne mari za pješake. No, navikla na to, dobro prije promotrim kolnik i  na vrijeme stanem . Pričekam, napravim fotografiju i krenem dalje.

Mnogi prolaze pokraj lokvi tek gunđajući kako je jučer opet  padalo, ne primjećujući koliko se slika u njima krije. Naravno, ja to gledam sa svog kuta. Pješačkog. Hodajućeg. Šetajućeg.  Možda onog koji je ostavio taj malen djelić razigranog djeteta u meni željnog  maštanja i  slobode.  Ako danas ne bude padalo ja ću svejedno napraviti svoje lokve od kiše . I u njima rukom crtati svoje slike.  Bosonoga „skakati“ po svim lokvama u gradu.  A ako prognoze budu točne i opet bude kiše nemojte se čuditi ako negdje, usput, naiđete na gospođu u godinama koja obilazi lokve i „lovi“ odraze u njima. Nasmijete se. Možda i vi poželite u sebi probuditi zaspalo dijete.

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*