Prošlost u sadašnjosti!

 

Ne vide se izdaleka. Povučene su i tihe. Te stare oronule kuće u kojima godinama više nitko ne živi. Podsjećaju na stare razglednice. Izlizane i izblijedjele fotografije. Obrasle travom koju više nitko ne kosi, u zagrljaju grana koje nemarno vise iz neodržavanih vrtova i zapuštenih dvorišta. Srušenih ograda ili jednostavno bez njih. Bez ijednog ispuštenog glasa i bez znakova života. Samo psi i mačke lutalice poput duhova s vremena na vrijeme pronjuškaju nadajući se kakvom odbačenom, usputnom zalogaju.

Nitko ih više ne posjećuje. Ne uređuje, niti za njih pita. One su ipak nečije, a ničije. Kao u posljednjem stadiju bolesti. Propadaju. Izvana i iznutra. Ali, ipak ne ostaju nezamijećene. Fotografima, pjesnicima, prolaznicima istančanog vida….. Jer, to su kuće u čijim su se sobama nekad igrala djeca, gdje su kuhinje mirisale na netom skuhani ručak. To su domovi kojima su se omatala lica i čuvale obiteljske tajne. Gdje se ljubilo. Možda tugovalo. Domovi, čijim su hodnicima odzvanjali poznati koraci. Dočekivali se i ispraćivali gosti. Slavili rođendani. Domovi, u kojima su disale obitelji. Svaka takva napuštena kuća priča neku svoju priču koju odaje detalj.

Ima takvih kuća po selima, pa i u gradovima. Beživotno trunu prepuštene vremenu. Samo vjetar huči kroz prazan prostor što ga rukopisom ispisuje u propuhu rupa što su nekad bili prozori ili vrata. Pere iz kiša koja kroz razlupane crijepove tuče poput starog sata po izlizanim podovima. I sunce ih grije nemilice. Nema više ruku koje bi ih njegovale i činile sretnim. Sada posrću napuštene i same pretvarajući se u zaboravljene kutke koji očito više nikome ne trebaju. Na zidovima trošnih fasada ostavljaju tek tragove prošlosti koji su samo uspomene u nečijem sjećanju.

Piše:VESNA JANKOVIĆ

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*