“Sve bilo je MUZIKA”

Piše: VESNA JANKOVIĆ

„Thank you for the music“ pjevala je svojevremeno ABBA . I doista. Možete li zamisliti život bez muzike?  Ja ne mogu. Bilo bi to jedno suhoparno, nezanimljivo, pusto i mlačno putovanje kroz život.

Uz muziku se možemo  smijati, opustiti i veseliti se. Često nam jedna obična pjesma u datom trenutku može promijeniti rasploženje. Oduvijek mi se sviđalo kada neki par ima „svoju pjesmu“. Znate, ono, kao na filmu. Čim zasviraju prvi akordi vi se topite kao mala, bijela pahulja snijega u dodiru sa tlom. Kako i ne bi. Pa to svira „vaša „ pjesma. Faca vam se odmah razvuče u blagoteleći osmijeh i samo vi razumijete zašto ste odjednom preplavljeni osjećajima.

Muzika često godi kao hrana. Ona je ispušni ventil za sva naša emocionalna stanja. Uz nju možemo plakati, tugovati, danima ispraćati čestice sjete  nataložene na našim otežalim kapcima. Možemo biti glasni, tihi, možemo biti dio mase ili sami koketirati sa pjesmom. Čak i trenirati svoje pjevačke (ne)sposobnosti do mile volje. Pa ih lijepo isplasirati u nekom karaoka nastupu. I ja sam jednom, onako školski, uvježbavala  pjesmu  Sama Cooka „What a wonderful world“  za karaoke, ali nikad nisam doživjela vlastiti nastup pred svekolikom publikom. A baš sam ga priželjkivala.Tko zna bi li me trema zdrmala kad bi uzela mikrofon u ruke ili bi ovako ležerno, kao doma, ispjevala naučeno. Zamišljala sam se kao Cameron Diaz u filmu „ Moj dečko se ženi“. Ah, ta mašta…..

Kad mi se neka pjesma sviđa u stanju sam je satima preslušavati na you tube kanalu neprestalno je ponavljajući. Obično tako dugo dok ne zapamtim sve riječi i dok tonalitetno ne budem čista. A onda pjevanju nema kraja. Nikada mi ne dosadi. Ponekad je to prilično glasno, ali za sada, nije bilo primjedaba mojih susjeda.

Muzika definitivno obogaćuje naš život. Nema čovjeka koji je ne voli. Nema. Ona uvijek pogađa. Nekako je bezvremenska.Kroz nju se lako sporazumijevati jer je svemu bliska. Ono što čovjek osjeti slušajući je često se ne može izraziti riječima. A opet, često baš riječi u nekoj muzičkoj pjesmi doprinesu da ti na obrazu procvate cvijeće ili te slomi gola žudnja. Kada se muzika ispreplete sa plesnim koracima u raskošnom ushitu nekih koreografija ili sasvim običnim kućnim „dancingom“ dobije i novi smisao.Jer ples i muzika uvijek idu zajedno. Po pitanju muzike svatko je zapravo vođen nekim svojim impulsom. Za mene je dan bez muzike promašen dan. Zato ,evo, iz ovih stopa palim laptop i puštam Don Mc Leana i Vincetu Van Goghu (Starry, starry night) , jer ta pjesma je upravo ono što mi trenutno odgovara.

Ima mnogo citata o muzici i pjesmi koji su izrekli poznati kompozitori, pjevači, pisci i drugi velikani, ali  meni se nekako između svih njih ističe Platonova, koji kaže da: „ Muzika daje dušu svemiru, krila umu, let mašti i život svemu što postoji.“

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Vesna Janković

Komentiraj

*