Međimurje Press
Kolumne Vesna Janković

Vesna Janković: “Hotel za kukce”

Piše: VESNA JANKOVIĆ

Moji su prozori strošni i stari. Drvenarija trula. Kao kakav savršen hotel za kukce. Nije ni čudo, s toga, da se po rubovima štokova, u kojekakvim rupicama i rupama kriju bube-mare, martini  i sl. Ove godine, doduše, ima manje mara, al su zato martini navalili kao da je kakav predizborni skup gdje se badava pije i jede. Nečujni su. Tihi. Pomalo nevidljivi. Samo se odnekud stvore. Više ima ovih tamnih, a manje zelenih. Barem kod mene. Svejedno je jesu li prozori zatvoreni ili otvoreni, oni nađu bilo kakvu pukotinu kroz koju se provuku, kao lopovi. Čujem da se i drugi žale pa mi biva lakše. Ali, nezgodno je. Evo, npr. danas ujutro nađoh jednog na krevetu. Možda smo i prespavali zajedno, tko zna. Iako su to samo obični kukci koji traže mjesto za prezimljavanje, u meni nekako  izazivaju nelagodu. A svake godine u ovo ih je doba sve više i više. S jedne strane bi da još bude sunca i lijepog vremena, a s druge to povlači za sobom nenajavljene susrete sa nepoželjnim gostima.

Vidjet ćemo iduće godine. Zamijenit ću prozore. Već  je i vrijeme. Što ćeš. Cijeli sam život ulagala u djecu i njihovo obrazovanje i neke druge prijekopotrebne stvari, a manje u obnovu stana. Za jedno i drugo nije bilo dovoljno novaca. No, prije mirovine ipak se treba osigurati u smislu da što možeš kupiti, kupi, što popraviti, popravi, što obnoviti, obnovi. Jednom kad prava starost pokuca na vrata ništa više neće biti isto. Dakako, najvažnije je da si zdrav. Ali možeš ti biti i najzdraviji , ako nemaš dovoljno novaca, jednostavno neke stvari ne možeš učiniti. A opet, s druge strane, novcem ne možeš kupiti ni zdravlje, ni sve one vrijednosti za koje se kunemo da su nam važne. (iskrenost, sreću, dobrotu, bla,bla…) Ali, to je neka druga priča i nema veze sa ovom jesenskom martinskom baladom.

Dakle, zaključujem da  ipak moramo živjeti u simbiozi. Čovjek i priroda. „Smrdljivci“ su samo dio nje. Uostalom, nismo li  mi ljudi narušili taj sklad? Pa onda se , valjda, nemamo ni pravo žaliti. Zar ne?

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja