Vjetar u kosi!

Piše: VESNA JANKOVIĆ

Ponekad ti se čini da se cijeli svijet urotio protiv tebe. Proživljavaš svoje epizode mučeći se kao da slažeš Rubikovu kocku. Okomito , vodoravno, okrećeš i vrtiš ,ali stvari se nikako ne poslaguju na svoje mjesto. Ne možeš iznaći način da uskladiš boje i izbalansiraš osjećaje. Čini ti se da te nitko ne voli, osama ti pruža utočište od razočaranja. A zapravo sve što moraš je promijeniti kut gledanja.

Umjesto da vjetar doživiš kao neprijatelja koji ti namjerno iskušava frizuru i sav tvoj jutarnji trud  strane, reci sam sebi kako je divno osjetiti vjetar u kosi, i baš u inat njemu prkositi idući mu ususret. Odlučiš da se rukujete kao stari znanci i više ti ne izgleda tako tuđ i zlonamjeran. Dopustiš mu, s vremena na vrijeme, da se poigra tvojom kosom, ionako je sve prolazno.

Kao s vjetrom, tako je sa ljudima. Dopustiš si te, neke zajedničke trenutke, ne očekujući ništa više. Jednostavno promijeniš svoju percepciju doživljavanja bliskosti i kad u glavi  napraviš malo vše reda, ne očekuješ više ništa. Prepustiš se slučajnostima, iznenađenjima i kažeš sam sebi: od ovo maloga što imaš učini najbolje što možeš. I kad pomisliš da su svi odustali od tebe, pojavit će se taj netko kome ćeš biti važna i kad sama sebi budeš u onom najgorem izdanju, taj netko, neće odustati od tebe. Neće odustati od tebe ni kada sama sebi budeš teška, odsutna, mrzovoljna, neodlučna. Prihvatit će te sa svim tvojim raspoloženjima , kao da pije oporo vino govoreći kako je ukusno i fino. I bit će strpljiv. I uporan. I vidjet će u tebi  hrabru , izranjavanu ženu, osjetit će ljubav koju se ne usudiš dati, istopit će dobrotom tvoje nepovjerenje koje su godinama vezali u zamršen čvor  svi laskavci, površnjaci i lažni prijatelji.

I počinješ se polako sakupljati. Krhotinu po krhotinu. Ljepiš se i sastavljaš dobivajući nove konture.  I zapitaš se zbog čega si nekim ljudima pridavao važnost koju u tvome životu zapravo nisu imali? A zdravo za gotovo si shvaćao one kojima je cijelo vrijeme iskreno do tebe bilo stalo. I zamijeniš izlizane singlice za jednu pravu longplejku.

Isplati se.

A vjetar neka i dalje šapuće daljinama.

Lijepo je kada imaš sa kime potrčati mu ususret.

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*