Međimurje Press
Kolumne Vesna Janković

Životni prolaz

Piše: VESNA JANKOVIĆ

U životu je ponekad dobro razmisiliti u koje odnose se isplati ulagati sebe , a u koje ne.  Jer niti ima potrebe, niti svatko zaslužuje da u odnos sa njim uložiš  svoje vrijeme, povjerenje, razumijevanje,  a napose treba odvagnuti što ti sam zaslužuješ. Zaslužuješ i želiš. Ponekad se želje i stvarnost uopće ne preklapaju, pa se stoga nužno zapitati kakve odnose doista u životu želimo održavati.Svatko, naravno, polazi od svog stava i onoga što je njemu bitno i važno u nekom odnosu. Isto tako, ne možeš sa puno ljudi imati neki intenzivniji odnos, jer je za jedan takav odnos  (karikirano) doista potrebno uložiti nešto više od usputnog lajka na društvenoj mreži.

Intenzivan i pravi odnos, sa mog gledišta, ne podrazumijeva nužno svakodnevno druženje . Ali podrazumijeva konstantu. Ne možeš nekome  jedan dan biti super prijatelj, a mjesec dana samo sjena na njegovoj košulji , jer je on(a) u međuvremenu našla(o) društvo u kojem za tebe nema mjesta i više mu(joj) nisi  važan. Možeš, ali to, za mene,  nije prijateljstvo ni odnos kakav  želim, jer takvi me odnosi ne ispunavaju i ne zanimaju. Jer znam da ja, za jedno lijepo prijateljstvo, mogu dati mnogo više od prolaznog kako si, što ima, ili čak, niti to. Ako je vama dragocjeno vaše vrijeme i meni je moje. I fučkam ti ja fraze poput , bit će bolje, drži se, sutra je novi dan i sl. No, onaj koji ništa drugo nema u sebi, ne može ti i ništa drugo ponuditi. Ili ne želi. A onda je sve jasno.

Nevjerojatno koliko sam tzv. prijatelja „izgubila“ prestajući uvijek prva zvati i javljati se. Kakav je to odnos kad druga strana nema niti malo želje za kontaktom, osim kad se ti javiš. I znate što. Nakon nekog vremena prestanete se javljati, prestanete objašnjavati, prestanete se truditi. Nije vam više važno, jer ni vi niste bili važni. I to je dobro. Olakšava vam donijeti odluku u koje ćete odnose ulagati ,a u koje nećete. Vjerovali ili ne, nakon toga se osjećate i bolje i lakše. I nema tu ljutnje. Prvotno se razočaranje pretvori u ravnodušnost i umjesto da se trudite oko onih koji to ne zaslužuju, ostavljate mjesta za neke nove, kvalitetnije odnose ili jednostavno isto tako provodite vrijeme sami sa sobom ili sa onima, koji ne samo da razmišljaju slično vama, nego se i trude poput vas. Sve prolazne odnose ostavite tamo kamo i pripadaju. U prolazu. Nema ništa lošeg u tome. Ali ima puno dobrog. Vi više ne stojite u tom istom prolazu mašući da biste postali vidljivi. Jednostavno vas nema. Vjerojatno čitate neku dobru knjigu ili pomažete prijatelju. Onom, za koga ste odlučiti odvojiti svoje vrijeme. Jer to oboje zaslužujete.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja