190. godina varaždinske Glazbene škole

U petak, 02. ožujka 2018. u 12,00 sati u Velikoj koncertnoj dvoranu Glazbene škole u Varaždinu održat će se tiskovna konferencija na kojoj će se predstaviti program u proslave 190 godina djelovanja Glazbene škole u Varaždinu.

Program održavanja 190 obljetnice Glazbene škole u Varaždinu održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Svaka obljetnica nameće pogled unatrag. Osvrt, rekapitulaciju, ali isto tako i
promišljanje kako i kuda dalje. 190 godina postojanja, makar i s prekidima, nužno ostavlja trag, a u ovom slučaju trag je toliko dubok da je prva asocijacija koja se veže uz Varaždin duga i jaka glazbena tradicija.

Tu vezu, dakle, Varaždin prije svega duguje brojnim vrhunskim glazbenicima koji su se školovali u varaždinskoj Glazbenoj školi. Afirmirani kako u domovini, tako i u svijetu, svjedoče o neprekidnom profesionalnom i brojčanom rastu ove ustanove.

I ako se prije tridesetak godina govorilo o moćnoj pjevačkoj i violinističkoj klasi koja dolazi iz varaždinske Glazbene škole, danas se isto može reći za sve instrumentalne grupe i gotovo sve instrumente, pa i one koji se tada u školi nisu podučavali (gitara, orgulje, udaraljke) ili se nakon srednje škole nije mogao nastaviti njihov studij u domovini (harmonika). Ne postoji orkestar u Hrvatskoj čiji članovi, i to u velikom broju, nisu bivši đaci varaždinske Glazbene škole.

Ne postoji operna kuća u Hrvatskoj, ali ni mnogo njih u svijetu u čijem ansamblu ne pjevaju, vrlo često kao prvakinje i prvaci, bivši učenici varaždinske Glazbene škole. Također ne postoji glazbena škola u ovoj zemlji u kojoj nekadašnji đaci varaždinske Glazbene škole ne podučavaju.
Isto vrijedi i za teoriju glazbe – mnogi bivši učenici ove škole danas su ugledni
teoretičari glazbe, skladatelji, dirigenti i muzikolozi.

Razloga za slavlje je, dakle, mnogo, a ono će se protegnuti na cijelu godinu i
obilježiti nizom događaja: koncertima profesora škole te sadašnjih i nekadašnjih učenika, simpozijem posvećenim prošlosti, sadašnjosti i perspektivama škole, izložbom te s dva velika projekta – zajedničkim koncertom učenika varaždinske Glazbene škole i glazbene škole iz Ravensburga te praizvedbom mjuzikla I. J. Skendera ”Glazba srca mog”.

Pogled na ovaj program u ovim je turbulentnim vremenima mogući putokaz za dalje, ali i povratak na temeljna pravila Glazbenoga društva koje je osnovalo varaždinsku Glazbenu školu, a jedno od njih glasi:
„Muzika neka bude ponajprije sredstvom da oplemenjuje čuvstvo i srce mladeži i da bistri razum; ona treba čovjeka usmjeriti prema čovječanskoj ljubavi, ona mu valja radosti koje mu sudbina gradi učiniti plemenitijim i produhovljenijim te ih tako izdići, a isto ga u nevolji tješiti i jačati: ona neka mu je oporavkom nakon zaposlenja i uopće da mu bude zasladom života.“

K. Filić- Glazbeni život Varaždina, str. 142

Tekst: Davor Matačić

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*