6. Noć muzeja u Prelogu

Šestu godinu za redom, Grad Prelog našao se na karti Noći muzeja. Noć muzeja pokrenuta je u Njemačkoj 1998., godinu dana kasnije počela se održavati i u Francuskoj, a od 2005. prerasta u događaj na europskoj razini, kada mu se pridružuje i Hrvatska.

U skladu s ovogodišnjom temom Noći muzeja, Muzej Croata insulanus Grada Preloga krenuo je u korak s novim medijima i digitalnom stvarnošću prenoseći kroz njih tradicionalne oblike likovnog izražavanja. Izabrana djela iz stalnog postava Muzeja prezentirana su kroz kompjuterske animacije.

Posjetitelji su mogli razotkrivati stvaranje djela kroz suvremenu tehnologiju. Izložba “Eteralni kod” Hrvatskog društva likovnih umjetnika Međimurja ponudila je čitanje djela putem QR kodova. Prostorne instalacije prezentirala je varaždinska umjetnica Lila Herceg kroz samostalnu izložbu. Uz izložbene programe, organiziran je glazbeni program u kojem su sudjelovali Tamara Korunek i Hrvoje Šenjug te Lea Šprajc i Neven Kolarić.

Gastro kutak Srednje škole Prelog s prezentacijom međimurskih vina Vinske kuće Dvanajščak – Kozol, posjetitelji su mogli pronaći u prizemlju Muzeja. U Knjižnici i čitaonici Grada Preloga mogla se pogledati multimedijalna animacija „Povijest knjige – arheologija čitanja“, zatim interaktivne digitalne slikovnice, održao se digitalni Trivija – kviz (bilo je to već 43. izdanje ovog zanimljivog kviz druženja) te se mogla pogledati izložba fotografija Silvia Benča „Mistična rijeka“ i umjetnička instalacija Maje Lesinger „Knjižnica bez knjiga“.

Noć muzeja u Prelogu posjetilo je preko osam stotina posjetitelja, a prilikom otvaranja sve su pozdravili ravnateljica Muzeja Croata insulanus Iva Kožnjak, ravnateljica knjižnice i čitaonice Maja Lesinger te gradonačelnik Ljubomir Kolarek koji je i otvorio ovogodišnju Noć muzeja u Prelogu.

Sve izložbe ostaju otvorene do 22. veljače.

(žs)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*