Bacači Sjenki voze obrazovni filmski paralel slalom: u Prelogu, Sinju i Zagrebu od 28. kolovoza

Bacači Sjenki u suradnji s partnerima u Prelogu  od 28. kolovoza do 01. rujna organiziraju Frooom! – cjelodnevne (od 8-16h) odgojno-obrazovne radionice filmskog, medijskog i informatičkog opismenjavanja za djecu od 8 do 13 godina.
Od 2012. g., od kada je osnovan u Zagrebu, obrazovni program Frooom! se proširio u 6 hrvatskih županija i 8 gradova: Prelog, Sinj, Koprivnica, Rijeka, Split, Pakrac i Zagreb, a jedno se vrijeme odvijao u Opatiji. Kao vrijednog, inovativnog i potrebnog prepoznali su ga brojni roditelji i djeca, novinari, te medijski i filmski djelatnici, ali i mnogi donatori, sponzori, partneri i lokalne samouprave. 
Namijenjen je prvenstveno djeci osnovnoškolske dobi do 13 godina (za majstorske radionice i do 16 godina) s izraženim afinitetom prema medijskim i filmskim umjetnostima i stvaralaštvu, ali uspješno potiče generalno stvaralaštvo djece kroz razrađenu metodologiju, te daje polaznicima bogat zbir društvenih vještina koje uspješno integriraju u svoje ostale školske ili izvanškolske aktivnosti. Frooom! je integrativan odgojno-obrazovni program jer prepoznaje univerzalnu humanističku potrebu današnje djece za stjecanjem mnogih znanja i vještina te integriranje jedne u drugu. 
Program također kao polazište uzima činjenicu da su polaznici danas „digitalno pismeni po rođenju“ iako uglavnom ne razumiju ni riječ digitalno ni pismeno te ih stoga treba sustavno i odgovorno opismenjavati primjereno njihovom dobu. Stoga je Frooom! u jednom svom dijelu i program informacijskog opismenjavanja te često djeci daje lateralan uvid u povijest filma i filmske tehnike dok ih digitalno osvještava i upoznaje s računalnim programima za obradu slike, zvuka ili stop animacije.
Frooom! majeutički obučava djecu da prepoznaju namjeru, svrhu, cilj i vrijednost pojedinog filmskog djela, čime stječu znanja za prepoznavanje i onih filmskih i medijskih sadržaja koji im nisu primjereni ili ih na neki drugi način ugrožavaju. Integrativnost i inovacija ovog programa je i u sustavnom upućivanju polaznika na mogućnost primjene znanja Frooom!-a u školi i ostalim vanškolskim aktivnostima, kao i što istovremeno u provođenje programa uključuje i članove njihove šire i uže obitelji. Roditelji su prije početka provođenja programa upoznati s našim cijelim odgojno-obrazovnim procesom i stoga se često uključuju u rad radionica, ali i u domaće zadatke svoje djece nakon cjelodnevne radionice; roditelji i članovi obitelji polaznika tako postaju protagonisti, glumci, snimatelji, koproducenti, koscenaristi i asistenti prvih kratkih filmskih ostvarenja svoje djece. 
Kroz 3 razine odgojno-obrazovnog programa (početnu, naprednu i mastorsku) upoznaje djecu prvenstveno sa njima samima, njihovim stvaralačkim i ljudskim potencijalima, a kroz zabavu i igru s filmskom poviješću, nastankom i razvojem filmskih tehnika i postupaka te svakodnevno s više antologijskih ili najnovijih filmskih i medijskih ostvarenja: kratkih, srednjometarskih i dugih igranih, dokumentarnih, animiranih, namjenskih i eksperimentalnih filmova.
Djeca u Frooom!-u ulaze u velike camere obscure, grade i proučavaju zoetrope, slikolovke i praksinoskope, otkrivaju Muybridgov-e eksperimente, manirističke slike iluzije, nastanak i nestanak filmske vrpce, razvoj kamera i načina obrade filma, ali se i igraju s perceptivnim računalnim igrama, analognim filmom, te stvaraju razna novomedijska djela putem jednostavnih programa digitalne animacije, ali i složenim programima za 3D mapping i 3D modeliranje.
Svakog dana djeca gledaju barem po jedan filmski ili medijski sadržaj koji zajednički nakon projekcije analiziraju kroz moderiranu diskusiju. Dva puta tjedno u gradskom kinu Prelog su i besplatne javne matineje i za građanstvo u 11h – utorkom i četvrtkom.
Ove radionice u Prelogu, koje organiziramo s udrugama Efekt i Naša djeca te Gradske knjižnice Prelog te uz podršku Međimurske županije i Grada Preloga, nastavak su prošlogodišnjih tako da se obrazovni program sastoji od početne (za do 16 novih polaznika) i napredne (polaznici od prošle godine) razine.
U Prelogu, s polaznicima družit će se Veno Mušinović (redatelj, profesor filozofije te scensko-filmski izvođač), Stipe Bagarić (defektolog i pedagog), Lidija Kraljić (lutkarica, glumica i poedagoginja), Anja Pletikosa (dramaturgijnja i prevoditeljica) te Dražen Žerjav (medijski suradnik, snimatelj i motažer).
Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 16-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.
Podrška Frooom! 2017.: Hrvatski audio vizuelni centar (HAVC), Agencija za elektroničke medije, Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska županjia, Grad Prelog, Međimurska županija, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka te Zaklada Kultura nova. Dio programa odvija se i kroz platformu Clubture.
Partneri: KUS, Udruga S.K.U.P., konoba “Potkova”, Gradsko kino (Sinj); Društvo Naša djeca Prelog, Knjižnica i čitaonica Grada Preloga , Udruga mladih Efekt (Prelog); osnovna škola Dr. Ivan Merz, Hrvatski filmski savez (Zagreb); te mnogi drugi.
Prijave i informacije: http:///www.frooom.eu/prijave/
(mp)
Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*