Bitni aspekti ulaganja u obrazovanje Međimurske županije

Danas je u zgradi Međimurske županije održana konferencija za medije na kojoj će se govoriti o provedbi eksperimentalnog programa „Škola za život“ u Međimurskoj županiji te o drugim bitnim aspektima ulaganja u obrazovanje od strane Međimurske županije.

Tom prigodom novinarima su se obratiti u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja pomoćnica ministrice Lidija Kralj, prof., župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica Sandra Herman te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije Branko Sušec, prof.

Dvije osnovne i jedna srednja škola od 1.rujna u Međimurju započinju s ekperimentalnim programom obrazovanja pod nazivom “Škola za sve”, naglasio župan Posavec. Tema našeg zajedničkog susreta bile su četiri važne komponente pri samom početku ovog eksperimenta, a to su financiranje, nabavka opreme i druge benefiti vezani uz sam početak. Posebno smo razgovarali o znanstvenoj izvrsnosti (poznato je da smo potpisali ugovor o Metalskoj jezgri), a u petak predali smo prijavu za projekt Centar kompetentnosti – i to strojarstva za cijelu Hrvatsku. Velika želja nam je, a to sam prenio i pomoćnici ministrice da u sinergiji sa svima (školama, institucijama), budemo i Centar izvrsnosti u informatici. Sve je to dio nastojanja da obrazovanje stavimo kao prioritetnu točku daljnjeg razvoja, a poznato je na nivou države da odvajamo po glavi stanovnika najviše sredstava upravo u taj segment-zaključio je Posavec.

Lidija Kralj prof. pomoćnica ministrice obrazovanja novinarima je predočila fazu postupak prilagodbe uvođenja modernijeg vođenja školovanja. Naznačila je da svi učitelji i nastavnici u OŠ Orehovica, Donja Dubrava i Srednje škola Prelog već su započeli s edukacijama. Putem naših virtualnih učionica imamo preko 5000 sudionika, oni marljivo rade uče, razvijaju profesionalne kompetencije kako bi spremno dočekali novu školsku godinu. Učenike ćemo svakako obradovati novim tabletima na kojima će otvarati nove elektroniček udžbenike koje kupuje ministarstvo. Školama smo poslali svojevrsni katalog za nabavu opreme za 100.000 kuna. Stvaramo jednake uvjete za sve. Na kraju, rekla je kako je Reforma sada u zbornicama, a u rujnu će biti u učionicama.

Branko Sušec posebno je akceptirao deficitarnosti kadrova kako u gospodarstvu tako i obrazovanju, ali i da će reforma puni značaj i implementaciju u društvu imati kroz pet godina.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*