Buybook na Interliberu 2018

Hrvatska i bosanskohercegovačka izdavačka kuća Buybook tradicionalno će svoja izdanja predstaviti na predstojećem Interliberu u paviljonu 6, odnosno na štandu 6E.

Uz djela autora/ica svjetskih bestselera, na Buybookovom prodajnom mjestu moći će se pronaći i knjige najznačajnijih hrvatskih i regionalnih autora/ica.

Pored „Sjećanja šume“, jednog od najnagrađivanijih romana u prošloj godini, Buybook je pred Interliber objavio reizdanje romana „Blue Moon“ Damira Karakaša. Uz uspješnu premijeru predstave nastale po ovom romanu u zagrebačkom kazalištu Gavela, čitateljska publika ponovo će moći uživati u avanturama zagrebačkog rokabilija Čarlija u rasplesanim danima kultnog Kulušića, u sumrak mira, pred nadolazeću katastrofu.

„Nije ovo tvoje“, novi roman jednog od najznačajnijih suvremenih američkih autora Aleksandra Saše Hemona, pisca bosanskohercegovačkog podrijetla, moći će se također pronaći u Buybookovoj Interliber ponudi.

Hemon se ovom knjigom vraća u vrijeme odrastanja u tipičnoj građanskoj predratnoj porodici. Pisci, posebno najbolji među njima, iz tih zajedničkih tački jedne kulture i mentaliteta te crtica iz svojih školskih i adolescentskih dana, mogu iscrpiti ono najbolje za književnost. I s knjigom „Nije ovo tvoje“ Aleksandar Saša Hemon potvrđuje ono što je Junot Díaz ranije rekao: „Kad zatvorite oči snaga Hemonovog kolosalnog talenta ostaje“.
Reizdanje jedne od najznačajnijih knjiga objavljenih u posljednjoj dekadi prošlog stoljeća u Hrvatskoj, „Mama Leone“ Miljenka Jergovića, također se nalazi u našoj ponudi.
Izabrana djela Zuke Džumhura u jednoj knjizi, s predgovorom Ive Andrića, moći ćete pronaći u jednoj knjizi koja je satkana od „Nekrologa jednoj čaršiji“, „Pisma iz Azije“, „Putovanje bijelom lađom“, „Hodoljublja“, „Pisama iz Afrike i Evrope“ i „Stogodišnjih priča“.

Buybook sa zadovoljstvom najavljuje i novu knjigu Khaleda Hosseinija, autora čija su djela prodata u preko 55 milijuna primjeraka. Njegova „Molitva moru“ nije samo priča posvećena izbjegličkim stradanjima, nego je i knjiga od čije je prodaje kompletna zarada namijenjena financiranju hitnih operacija pomoći kako bi izbjeglice diljem svijeta imale bolju budućnost.
Paulo Coelho, jedan od najprodavanijih autora na svijetu, u svojemu „Hipiju“ odvesti će nas na putovanje kroz vrijeme, kako bi ponovno oživio snove generacije koja je čeznula za mirom i usudila se izazvati ustaljeni društveni poredak.

Buybook će na Interliberu premijerno predstaviti i „Nasilje kao generativna sila“, djelo posvećeno identitetu, nacionalizmu i sjećanju u jednoj balkanskoj zajednici, autora Maxa Bergholza te knjigu Adichie Chimamanda Ngozi, autorice nigerijskog podrijetla i njen feministički manifest, odnosno knjigu koja je do sada prevedena na 19 jezika i čiji je naslov „Draga Ijeawele, ili Feministički manifest u petnaest savjeta“.
Đavolski zabavna priča o osveti, kako ju je definirao magazin Times, a riječ je o knjizi „Ništarija“ čuvenog Hanifa Kureishija, nalazi se među Buybookovim novim naslovima, kao i „Ovo su imena“ holandskog autora Tommy Wieringa u prijevodu Goran Sarića. Među knjigama koje će se naći na Interliberu u Buybookovom izdanju su „Dobar sin“, potresna  priča o obiteljskom nasilju Pascala Brucknera te zbirka novela „Grobnice kauboja“ koju je napisao Robert Bolaño, autor kojeg je svojevremeno The New York Times proglasio jednim od najutjecajnijih pisaca.

Pored nove knjige „Priče sa satnim mehanizmom“ jednog od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih pisaca Faruka Šehića, na Interliberu će se moći i pronaći dopunjeno reizdanje njegovog ridera u kojem se nalaze „Hit depo“, „Pod pritiskom“, „Transsarajevo“ te „Dodatne scene“.

Iz bogate ovogodišnje Buybookove produkcije djela regionalnih autora/ica izdvajamo i knjige koje je već prepoznala publika i struka, a riječ je o zbirci priča „I sreli su medu“ sarajevske autorice Nine Tikveše, romanu „Kintsugi tijela“ mostarske književnice Senke Marić, knjigu poezije „Lancunom preko glave“ hrvatske autorice Olje Runjić te „Razmnožavanje domaćih životinja“ banjalučke književnice Tanje Stupar Trifunović koja je za ovu pjesničku zbirku dobila vojvođansku nagradu „Milica Stojadinović“.

Pored nagrade za Tanju Stupar, vrijeme prije Interlibera je obilježilo i nagrađivanje Buybookovih autora/ica Bojana Krivokapića i Amile Kahrović-Posavljak.
Krivokapićev roman „Proleće se na put sprema“ za koji je dobio nagradu „Mirko Kovač“ za najbolji roman mladog autora i roman „Smrtova djeca“ za koji je Amila Kahrović-Posavljak nagrađena američkom nagradom „Excellence in Literature“, također će se naći na Buybookovom štandu na Interliberu.

Za mnogobrojne ljubitelje/ice poetike Danila Kiša, s radošću najavljujemo i teorijsku studiju: Između etike i estetike, Eksplicitna po-etika Danila Kiša, autora Midhata Kurtovića, djelo koje je istovremeno namijenjeno i za dalja teorijska istraživanja jednog od najznačajnijih europskih pisaca, ali i za one koji/e su Kišova publika, bez teorijskih ambicija.

Čekamo Vas na Interliberu!

(BuyBook Info)
Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*