Čakovečki standard i nadstandard u školama

U I., II., III. osnovnoj školi Čakovec, OŠ Ivanovec i OŠ Kuršanec, , Centru za odgoj i obrazovanje te Umjetničkoj školi „Miroslav Magdalenić“, danas je započela nova školska godina. U ove škole kojima je Grad Čakovec osnivač u školsku godinu 2017./18. krenulo je 2.569 učenika, od čega u redovne škole 2.241 učenik. To je za tri manje nego prošlog rujna.

U tri čakovečke osnovne škole već godinama se provodi projekt Produženog boravka. Ove godine u I. osnovnoj školi, temeljem interesa roditelja, broj skupina povećan je s dvije na tri Obnavljale su se i opremale školske zgrade, za što je utrošeno gotovo pet milijuna kuna.  Učenici I. osnovne škole te osnovnih škola Ivanovec i Kuršanec imaju osiguran besplatni prijevoz, a temeljem lani potpisanog ugovora s prijevoznicima, svaka škola ima na raspolaganju 1.000,00 kilometara godišnje za prijevoz učenika na kazališne predstave, sportska i ostala natjecanja i programe po vlastitom izboru.

Iz gradskog proračuna, ali i iz proračuna projekata koji se provode, u tzv. školski nadstandard mnogo se ulaže, jer ulaganje u obrazovanje nema alternativu, a svaka kuna koja se u njega uloži kasnije se mnogostruku vraća. Grad je i ove školske godine za svu osnovnoškolsku djecu osigurao obvezne udžbenike, a po prvi put svaki učenik dobio je i po četiri bilježnice.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je Ugovor o sufinanciranju pomoćnika u nastavi u čakovečkim školama, čime su za naredne četiri godine osigurani pomoćnici za 50 djece s teškoćama. Kad tome pribrojimo 9 učenika gradskih škola koji su pomagače dobili preko projekata udruga civilnog društva, gotovo sva djeca s rješenjem ove školske godine imat će pomoćnika. I ove školske godine učenicima koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, osiguran je besplatni obrok u školama. Iako resorno ministarstvo kasni s raspisivanjem natječaja, Grad će osigurati potrebna sredstva, kako bi sva djeca imala užinu.

Napomenimo da je u čakovečke osnovne škole u prve razrede krenulo 302 djece i svaka škola ima na raspolaganju 1.000,00 kilometara godišnje za prijevoz učenika na kazališne predstave, sportska i ostala natjecanja i programe po vlastitom izboru.

(mp)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*