CYN – Što znamo o radu s mladima

Tko je osoba koja radi s mladima? Koje vještine i kompetencije mora imati osoba koja radi s mladima? Može li svatko raditi s mladima? Što je to uopće rad s mladima ili youth work? Na ova pitanja pokušali smo odgovoriti tijekom završne konferencije Erasmus+ projekta CREATIVE YOUTHWORK NETWORK kojeg provodi Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o.

Na završnoj konferenciji projekta, ili koristeći Erasmus rječnik, na događanju s multiplicirajućim učinkom, koji se održao 10. travnja u Čakovcu, u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje, prof. dr. sc. Bojana Ćulum predstavila je program cjeloživotnog obrazovanja „Mladi u suvremenom društvu“ koji se provodi na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Dok se formalni studijski programi o mladima provode na preddiplomskoj, diplomskoj i doktorskoj razini diljem svijeta, u Hrvatskoj i zemljama naše regije to nije slučaj. Je li nam svejedno tko su stručnjaci koji se bave mladima kao posebnom ranjivom društvenom skupinom? Niska razina političke pismenosti mladih u Hrvatskoj te općenito problem izgradnje identiteta i stupnja pripremljenosti mladih za integraciju u društvo ukazuje na potrebu za usvajanjem koherentnog pristupa u radu s mladima, a program koji se od veljače provodi u Rijeci za stručnjake u području rada s mladima važan je početni korak profesionalizacije rada s mladima. Da ćemo još neko vrijeme morati čekati da u Hrvatskoj dobijemo formalni studijski program iz ovog područja objasnio je dr. sc. Nikola Baketa iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, jer je tek potrebno izraditi standard kvalifikacije i standard zanimanja radnik/ca s mladima. Osim ovih govornika, svoja iskustva podijelili su Neven Levačić i Dorian Marciuš iz Međimurja koji su u sklopu projekta CREATIVE YOUTHWORK NETWORK polazili intenzivan trening pod nazivom „Jačanje vještina facilitacije i dizajn kreativnih i umjetničkih radionica za mlade“ koji se održao tijekom lipnja 2017. godine u Engleskoj, u Wolverhamptonu. Nakon prezentacijskog dijela uslijedila je panel rasprava o perspektivi razvoja rada s mladima u Međimurskoj županiji. O konkretnim projektima i programima te iskustvima u direktnom radu s mladima u našoj županiji govorili su predstavnici udruga koje rade s mladima i za mlade: Neven Levačić iz Udruge CeZaM – centar za mlade Čakovec, voditelj programa u klubu „Prostor“, Mateja Gabor, voditeljica projekata u udruzi Association Strive! te Kristina Janković, voditeljica projekata iz udruge Zora. Dr. sc. Sonja Tošić Grlač, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb iz Međimurske županije govorila je o inicijativama i projektima kojima Međimurska županija podupire mlade i udruge mladih. Jedno od pitanja koje se nametnulo tijekom panela je pitanje (nedovoljne) aktivacije mladih te načina kako to promijeniti. U svakom slučaju potrebno je i na lokalnoj i na državnoj razini osigurati sredstva i poticati osobe koje rade s mladima na stalno usavršavanje različitim neformalnim i informalnim programima.

Projekt CREATIVE YOUTHWORK NETWORK provodi Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o. od rujna 2016. do travnja 2018. u partnerstvu s organizacijama GECKO Programmes i Wolverhampton Community Radio Training iz Ujedninjenog Kraljevstva, udrugom EDUCentrum iz Republike Češke te udrugom Open Circle Association iz Mađarske, a financiran je sredstvima programa Erasmus+, Ključna aktivnost 2 – Strateška partnerstva u području mladih. Cilj projekta bio je osmisliti trening za jačanje facilitatorskih vještina osoba koje rade s mladima te ih naučiti kako koristiti medije i umjetnost kao alate za poučavanje. Svi materijali za poučavanje i učenje nastali u sklopu projekta slobodni su za daljnje korištenje putem platforme: htpp://creative-youth.eu/. Više informacija o projektu možete dobiti na: petra.pavicic@redea.hr.

(p.p.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*