Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Danas malim sutra veliki majstor!

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije je u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Međimurske županije u subotu 14. svibnja 2022. organiziralo županijsko i izlučno natjecanje „Danas mali, sutra veliki majstor – Modelarska liga 2021./2022.“ za odlazak na državno natjecanje. Natjecanje je provedeno u Prelogu u sklopu održavanja 13. međunarodnog sajma inovacija Agro Arca u idealnim uvjetima u sportskoj dvorani De-Ge sport hotela Panorama.

Natjecao se šesnaest timova. Tim čine dva učenika od 5. do 8. razreda i njihov mentor. Timovi su došli iz III. OŠ Čakovec, Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, te osnovnih škola iz Selnice, Domašinca, Preloga, Šenkovca, Svetog Martina na Muri, Vratišinca i KMT Domašinec.

Nakon što su pripremili radna mjesta sudionici natjecanja, izlagači i posjetitelji Agro Arce pozvani su na plato ispred hotela, da pogledaju program preleta aviona Aerokluba „Međimurje“ i zmajeva Zmajarskog kluba „Rode“ iz Preloga. Neposredno pred početak programa iz hotela su izašli i prvotimci NK Rijeke, koji su program preleta letjelica pogledali do kraja. Nakon toga je neočekivano nastalo i nekoliko zajedničkih fotografija nogometaša i „malih majstora“. Potom su krenuli svaki na svoje natjecanje, nogometaši u Koprivnicu, a „mali majstori“ u dvoranu.

Predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije Željko Medved pozdravio je i ohrabrio natjecatelje uz poruku neka pobijede najbolji, koji će nas za dva tjedna, 27. – 29.5. predstavljati na Državnom natjecanju Modelarske lige u Stubičkim Toplicama.

Za propisane i optimalne uvjete radnog mjesta natjecatelja pobrinula se „tehnička ekipa“ Hrvatske zajednice inovatora. Potreban materijal, pribor, alat, strojeve i tehničku dokumentaciju pripremili su predsjednica Društva pedagoga tehničke kulture Jelena Tuksar i voditelj projekta i natjecanja Zvonko Ljubić. Društvo pedagoga tehničke kulture iz Varaždina u sklopu suradnje dvaju društava uputilo je svoje članove Danijela Labaša da bude glavni sudac i Zlatka Cesara za člana ocjenjivačkog povjerenstva. S njima je ocjenjivao i predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Čakovca, Leonardo Belović.

smartsmartsmartsmart

Nakon trosatnog rada u izradi tehničke tvorevine, suci  su proglasili da je najuspješniji tim „Tehničarke“ iz OŠ Domašinca i to Mateja Kovač (7.r.) i Helena Perhoč (7.r.), mentorica Renata Martinec. Drugi tim su bili „Pčele“, Vanja Tot (7.r.) i Kristijan Duvnjak (8.r.) iz OŠ Vratišinec, mentorica Mihaela Novak, a treći „Sat“ Franka Radek (5.r.) i Jelena Pongrac (6.r.), mentorica Mihaela Novak iz OŠ Šenkovec.

Prema pravilima natjecanja za učenike s posebnim potrebama, prvo mjesto je osvojio tim „Zmajčeki“ Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u sastavu Nikola Bobičanec (7.r.) i Elvis Topčagić (oos), mentor  Vedran Vurušić. Druge su bile „Vatre“ Zorica Oršoš (7.r.) i Jasmina Bogar (oos), mentorica  Kristina Najman. Tim „Pozoji“ Danijel Mesarić (5.r.). i Stjepan Rudnički (7.r.) s mentorom Vedranom Vurušićem bili su treći.

 

Za sve sudionike natjecanja Kompanija „TEHNIX d.o.o.“ iz Donjeg Kraljevca, izdavačke kuće  „Alfa“, „Profil Klett“ i „Školska knjiga“ osigurale su prigodne poklone. Zajednica tehničke kulture Međimurske županije posebno je nagradila učenike iz tri prvoplasirana tima u obje konkurencije. Da natjecatelji ne budu gladni i žedni pobrinulo se Društvo i organizator Agro Arce.

U organizaciji i provođenju natjecanja „Danas mali sutra veliki majstor – Modelarska liga 2021./2022.“ od školskih, klupskih, županijske razine do odlaska na državno natjecanje Društvu su pomogli, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zajednica tehničke kulture Međimurske županije, Zajednica tehničke kulture grada Čakovca i Grad Čakovec prihvaćanjem sufinanciranja ovog projekta iz Javnog poziva projektima i programima namijenjenim zadovoljavanju javnih potreba u društvenim djelatnostima grada Čakovca za 2021. i 2022. godinu.

Željko Medved

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja